SVJETSKA MODA

Nova Chanel kolekcija vratila nas je u zlatno doba 80-ih

Modni nostalgičari oduševljeni su novom kolekcijom kultne kuće
Ako se smatrate nostalgičarom kao je u pitanju modni svijet, posebno će vam se svidjeti nova Chanel kolekcija predstavljena tijekom završnice pariškog Tjedna mode. Oda 80-ima i 90-ima u viziji kreativne direktorice francuske kuće, Virginie Viard, vratila je Chanel u vrijeme supermodela, poznatih vintage lookova te podignute piste dok se uz sami rub naguravaju fotografi ne bi li ovjekovječili trenutak.

Predstavljena u Grand Palais Éphémère, nova Chanel kolekcija, izrađena je za istinske zaljubljenike u estetiku jedne od najpoznatijih modnih kuća. Dok posljednje dvije godine svjedočimo ‘boomu’ resale industrije luksuznih modnih komada, Virginie Viard odlučila je iste reinterpretirati kroz novu kolekciju. Osim samom kolekcijom, revival je doživjela i pista, izdignuta iznad publike i okružena blještavilom svjetala fotografa, vratila je publiku u davne devedesete kad su istom dominirali supermodeli odvažnog hoda s čijih je lica i tijela bilo teško odvojiti pogled. Jednostavni kupaći kostimi ukrašeni prepoznatljivim tankim lancima u struku kakve su nosile dame davne 1987. tijekom vrućih ljeta na Amalfi obali otvorili su reviju. Kako je Lagerfeld 1993. šokirao publiku s crno-bijelim vrućim hlačicama, kupaćim kostimima i sportskim grudnjacima kao dio ‘outerwear’ kolekcije, Viard je učinila slično. Monokromatski look upotpunjen je crochet i traper patchwork tehnikom te neizostavnim tvid komadima u prepoznatljivom ‘preppy looku’. Predimenzionirane jakne vibrantnih boja, duge glitter i mini suknje upotpnjene su jednostavnim T-shirt majicama s neizostavnim Chanel logom. Kraj kolekcije bio je u znaku chiffon haljina dekonstruiranog leptir uzorka kao oda nekim prošlim optimističnijim vremenima, no izostalo je simbioze uspoređujući ih s ostatkom kolekcije.

Kako objašnjava Viard, u čitavoj kolekciji glavni lajtmotiv je emocija. Od vizuala kampanje koji su nalik onima koje je davnih godina snimao sam Karl Lagerfeld do neopterećene jednostavnosti i radosti po kojima pamtimo osamdesete godine. Ono što će neki nazvati zlatnim godinama Chanela, ponovno je oživjelo i ove sezone. I dok je Viard uvijek pod velikim i često oštrim povećalom modnih kritičara upravo radi Karla Lagerfelda, s ovom kolekcijom uspjela je u potpunosti izvući zamišljenu viziju. Iako nitko ne može prirodnu teatralnost i bombastičnost kojom je tako lako rukovao veliki Kaiser Karl, ono što je sigurno jest da Virginie Viard zna kako udovoljiti obožavateljima kultne modne kuće.Foto: Chanel
Objavljeno: 06.10.2021. u 10:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p