SVJETSKA MODA

Čista kopija ili praćenje trenda?

Još jedna high street kuća "posudila" inspiraciju

Opće je poznata stvar kako se high street kuće „naslanjaju" na rad svjetskih dizajnera te svaka nova kolekcija sadrži elemente viđene na svjetskim tjednima mode.

Neke kuće odu tako daleko te proizvedu skoro identične modele, točnije kopije best seller komada svjetski poznatih kuća i ostaju u nadi kako im u krilo neće sletiti tužba. Posljednji u nizu high street lanaca koji se zaigrao s modelima jest britanski Peacoocks koji su „poskidali" nekoliko kreacija kuća Erdem, Dolce&Gabbana, Louis Vuitton i dr.

                        ERDEM                                                      PEACOCKS

I dok originalne haljine koštaju po kojih tisuću eura, u Peacocksu se cijena kopija kreće oko 30eura. Umjesto da se boje moguće tužbe, iz Peacocksa ponosno najavljuju kako bi njihovi modeli zavarali i najzagriženije modne fanove, tj. sve dok ne dotaknu tkaninu koja se dobrano razlikuje od originala.

                    LOUIS VUITTON                                           PEACOCKS

 

Prije godinu dana, ova high street kuće je proizvela kopiju tadašnje „it" torbe,  „Louise" kuće Chloe, koja je rasprodana u roku od 48h! I dok Peacocks zadovoljno trlja ruke u očekivanju velikih prihoda, neke druge kuće i nisu bile takove sreće. Podsjetimo se: Zara je bila prisiljena povući sandale s metaliziranim trakicama koje su jako nalikovale Balmain cipelama, Topshop je „dobio po nosu" od strane kuće Chloe i bili su prisiljeni uništiti preko 1000 žutih haljina koje su bile kopija modela ove kuće dok je Primark vansudskom nagodbom isplatio 23.000 funti kući Monsoon radi kopije haljine s leptirićima.

Objavljeno: 22.03.2011. u 18:17

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p