SVJETSKA MODA

Couture kakav dosad nismo vidjeli: Dior je predstavio novu kolekciju na posve drugačiji način

Nesvakidašnje predstavljanje koje je oduševilo baš sve!

Unazad nekoliko mjeseci, svakodnevica kakvu smo dotad poznavali iz temelja se promijenila. Uzrokovano pandemijom koronavirusa, svjetska ekonomija i gospodarstvo, doživjelo je velike udare čije će se prave posljedice tek uvidjeti, a naravno u cijelom vrtlogu preživljavanja i opstanka, moda se je istaknula kao industrija koja je, unatoč financijskim gubitcima i padom prodaje, uspjela ostati društveno angažirana. Ipak, moda se laganim i prilagođenim koracima mora vratiti svojoj osnovi, a couture kolekcija modne kuće Dior, odličan je pokazatelj na koji način to učiniti sukladno vremenu u kojem živimo!

Couture kolekcije sinonim su dugotrajnog višesatnog ručnog rada, najpreciznije izrade i finih materijala, detalja i načina konstrukcija koje zahtijevaju veliko znanje i predanost. Također, couture kolekcije su one koje se s nestrpljenjem očekuju. Kao što smo spomenuli, Dior je svoju izradu i predstavljanje odlučio prilagoditi situaciji, a kao rezultat svjedočimo potpuno nesvakidašnjoj, ali posebnoj couture priči koja će se zasigurno pamtiti. Maria Grazia Chiuri, kreativna direktorica ove kultne modne kuće, objasnila je ideju predstavljene kolekcije. Ona sažima nadrealističke slike koje uspijevaju učiniti vidljivim ono što je samo po sebi nevidljivo. Lajtmotiv misterije i magije koji je vjerno prikazan u kratkom filmu, ali i vidljiv u kreacijama, simbolizira svojevrsnu magiju koju dizajnerica ističe te, barem figurativno, eliminira neizvjesnu budućnost.

 Lee Miller, Dora Maar i Jacqueline Lamba neke su od umjetnica kojima se Chiuri inspirirala tijekom karantene, a njihovo nadilaženje pojma 'muza' i pronicanje u neku drugačiju, različitu ženstvenost, potaknulo je Chiuri da kreira kolekciju istog stava. Ono što je uz samu priču jedan od najzanimljivijih elemenata svakako jest činjenica da ova couture kolekcija dolazi u mini izdanju. Dakle, riječ je o haljinama koje su veličine lutki i upravo u tome krije se posebnost i osluškivanje trenutka koji ovog časa ne potražuje 'pravu' kolekciju, ali zato traži simboliku i značenje.Slikarice Leonora Carrington i Dorothea Tanning upotrebom boja u svom radu, još su jedna inspiracija koju je Chiuri iskoristila prilikom stvaranja nove kolekcije. Same kreacije objedinjuju povezanu koloritnu priču, zanimljive gradacije i reljefne oblike koji doprinose dinamici i naglašavaju unikatnost te preciznost. Fokus je i na prepoznatljivom akcentiranju struka, odnosno The Bar konstrukciji koja prati liniju tijela.

Predstavljena couture kolekcija zapravo jest čarobna sinergija prošlosti i budućnosti, a kratki film koji potpisuje Matteo Garrone, prikazuje Le Mythe Dior modno putovanje koje savršeno utjelovljuje izvanredne okolnosti u kojima je jesen zima 20/21 kolekcija nastala te ostavlja dovoljno prostora za vlastito propitkivanje mašte i odlazak u artificijelni svijet čarolije i ljepote.

Foto: Dior, Instagram, Youtube
Objavljeno: 07.07.2020. u 10:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p