SVJETSKA MODA

Crvena modna rapsodija velikog Armanija

Savršeni spoj prošlosti i budućnosti u bajci D'une Boite Laque

Cijela revija bila je poput rasplesane dame u crvenom koja je otvorivši D'une Boite Laque, veliku crnu lakiranu kutiju, oslobodila gozbu crvene, bijele i crne boje, te dizajnerove dvije velike ideje za jesenski couture: onu dnevnu, 'tišu', pomalo drskiju varijantu koju ne bismo očekivali u jednoj couture reviji, i onu 'bogatiju' koja uključuje večernje toalete s dodatkom pjenušastog vela.

Poput mnogih modnih dizajnera, Armani se voli referirati na vlastitu modnu prošlost. Jedna od njegovih ranijih, najupečatljivijih linija, poput one iz 1981. godine inspirirane Japanom, pojavila se u ovogodišnjoj kolekciji kao suptilan odjek u obliku lakirane boje, origami kreatura odišući onim nekim kabuki duhom. A kako couture za njega predstavlja jedno veliko modno igralište, Armani je, jednako kao i njegov suvremenik Karl Lagerfeld, dokazao kako je itekako okrenut budućnosti. Tako je bilo nešto industrijsko u svemu prikazanome. Kaputi načinjeni od crvenih vinil traka, sjaj dugačke haljine koji je došao napornim apliciranjem emajliranih zakovica, a očito ništa ne govori 'današnja mladost' toliko glasno poput para kratkih hlačica, koje su se u kolekciji našle kao glavni gradbeni temelj.
Kolekcija je to koja uživa nešto od renesansnog poput pjenušavih mreža omotanih oko glave modela, dajući tako siluetama jedan nejasan obris, stvarajući pri tome jedno ozračje misterija. A zatim, finalni trenutak u kojem se Kati Nescher pojavila u svilenoj haljini sirena kroja, prekrivena ogromnom kuglom organze, koja kao da je zazivala ime Norme Desmond. Bio je to trenutak u kojem se budućnost i prošlost sudarila, baš poput njegovih uzvanika, koji kao da su nasumično izabrani likovi kakve komedije, gdje je velika Sophia Loren dijelila prvi red s današnjim zvijezdama poput Jareda Leta, Juliette Binoche, Kate Hudson i Pink.
I.K.

photos: Armani Facebook
Objavljeno: 09.07.2014. u 18:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p