SVJETSKA MODA

“Danas bi i Sophia Loren i Elizabeth Taylor spadale pod plus size”

Franca Sozzani progovorila o naslovnici koja je digla prašinu!

Na novoj naslovnici talijanskog Voguea teško je ne primijetiti tri divne dame koje su ponosne na svoje obline. Naslovnica za mjesec lipanj postala je u kratkom roku tema mnogih pa je glavna urednica talijanskog Voguea odlučila otvoreno popričati koji su razlozi ove naslovnice. Napomenula je kako ne očekuje da će ovo promijeniti svijet ili da će mršavice nestati iz modne industrije, već joj je želja da se svi zapitaju što je zapravo stvarna ljepota.

Zašto ste se odlučili staviti tri plus size modela na naslovnicu?

Razmišljali smo o tome da bi bilo zanimljivo staviti normalnu osobu na naslovnicu, znači ne modela koji je mršav nego ženu koja je normalno građena. Dugo se priča o plus size modelima i došlo je vrijeme da pokažemo kako putene žene mogu biti lijepe i jako seksi. Kak malo bolje razmislite, danas bi i Sophia Loren i Elizabeth Taylor spadale pod plus size! To je samo primjer kako se slika ženskog tijela u par desetljeća drastično promijenila na gore.

Tara Lynn, Candice Huffine i Robyn Lawley su na naslovnici. Kako ste se odlučili baš za njih?

Steven Meisel je bio zadužen za casting. Vidio je jako puno modela na castingu te se na kraju odlučio za ove dame.

Crystal Renn je po mnogima najpznatiji plus size model, zašto niste nju angažirali?

Željeli smo nova lica, čak smo napravili otvoreni casting za sve žene koje smatraju da su plus size na našem internet portalu.

Kroz povijest nije bilo puno editorijala sa plus size modelima. Zašto je došlo do promjene?

Konkretno zbog sve većih priča o anoreksiji i bulimiji protiv koje se zalažem pa sam željela ljudima dati do znanja da to ozbiljno i mislim. Često sam napadnuta da se s jedne strane borim protiv ekstremne mršavosti, a opet s druge strane takve djevojke stavljam u časopis. Sad sam svima pokazala stvarne - lijepe žene! A napravila sam izdanje i naslovnicu o tome jer su svi bili uvjereni da talijanski Vogue to nikad neće učiniti.

Ovo izdanje i naslovnica podsjećaju na izdanje sa tamnoputim modelima koje je isto izazvalo mnogo medijske pažnje.

Da, izdanje sa tamnoputim ljepoticama bilo je prije dvije godine i moram priznati da sam primijetila sve više i više tamnoputih modela u industriji. Takva provokacija potiče na promjenu, no ne utječe na sve. Ovo plus size izdanje trebalo bi svijetu pokazati da umjesto mršavica trebaju staviti stvarne žene, kao u doba supermodela.

Jeste li nakon naslovnice snimili koji editorijal s plus size modelima?

Ne još, ali planiramo.

Mislite li da će se dogoditi da plus size modeli dobivaju podjednak broj poslova kao i normalni modeli?

Ne, mislim da se to nikada neće dogoditi. Plus size modeli se angažiraju povremeno, više iz provokacije ili kako bi pokazali nešto drugačije. Prada je recimo prošlu zimu angažirala tri ili četiri ženstvena modela, to mi se jako sviđalo. No, neće svi to prihvatiti. Ali ćemo možda početi razmišljati na način - da li zbilja želimo sve te mršave manekenke?! Ako  će to biti jedino pitanje koje će se postavljati, već smo nešto postigli.

     

A.B.

izvor: the cut

Objavljeno: 09.06.2011. u 15:07

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p