SVJETSKA MODA

'David Bowie bi odlično izgledao u mom dizajnu!'

Intervju: Kiss The Future
KISS THE FUTURE

Na nedavno završenom ZGDW marketu jedno ime posebno je privuklo moju pažnju. Riječ je o slovenskoj dizajnerici Tanji Padan i njezinom modnom brendu naziva KISS THE FUTURE. 

Eklektičan, razigran i totalno pomaknut dizajn stvoren je za sve koji vole privlačiti pažnju svojim stilom i igrati se modom, za sve one koji ne vole uniformiranost i fast fashion… Tanja je odvojila malo svog vremena za naš razgovor u kojem mi je otkrila detalje o brendu, svojoj inspiraciji, o slovenskoj sceni i planovima koje ima za budućnost.

Tko se krije iza Kiss The Future brenda?

Jednom riječju IDEJA! Iza brenda nisam sama, nego su to različite stvari, priče, situacije, mjesta, kultura, umjetnost, vrijeme, osobe, svemir…

KISS THE FUTURE
Jedan pogled na Facebook i Instagram brenda dovoljan je da shvatimo kako se radi o retro inspiriranim komadima koji nose jasnu poruku. Koja je priča iza brenda, ideja i cijeli koncept?

Ideja je stvaranje odjeće za arhiv-vremensku kapsulu. Kao dizajner pokušavam slijediti svoj ritam i pristup dizajniranju odjeće, bez obzira na današnju brzu modu i potrošnju, koja je prisutna sve više. Kod svog rada volim sve stvari koje me inspiriraju u nekom periodu prenijeti u sam dizajn odjeće i time stvoriti priču, bez obzira na trendove i smjernice koje su u to vrijeme popularne. Znači na neki način stvaram priču, igru, film… U biti obožavam spajanje i transformiranje kazališne mode sa svakodnevnom modom, stvaranje kostima za svakodnevnu upotrebu, kao recimo spandex superherojsko odijelo, koje se koristi isključivo za gledanje TV-a na kauču.

Koliko si dugo prisutna na slovenskoj modnoj sceni i što misliš o njoj? Možeš li nam usmjeriti pažnju na neke nove slovenske dizajnere za koje smatraš da odlično rade?

Na neki način, prisutna sam negdje od 2012. Više se pojavljujem u nekim alternativnim krugovima, nego na fashion week sceni u Ljubljani. Trenutno je vidljiva nova, svježa generacija modnih dizajnera, koja je drska i inovativna. Recimo Sari Valenci, Petja Zorec, Peter Movrin, Tjaša Zalar, Nika Ravnik, Cilka Sadar, Nejc Šubic…

KISS THE FUTURE

Pratiš li hrvatsku modnu scenu? Koja imena su privukla tvoju pažnju?

Na žalost ne pratim. Imala sam čast upoznati na jednom projektu dizajnera umjetnika Matiju Čopa koji je zaista izvanredan! I na ZGDW sam imala čast upoznati mladog hrvatskog dizajnera Antuna Aščića čiji je rad zaista briljantan i mislim da ga čeka super modna budućnost!

Pojavila si se na ZGDW marketu. Tvoje kreacije su definitivno privlačile pažnju brojnih posjetitelja. Kako je prošlo i kakvi su dojmovi?

Prošlo je odlično. Bila sam iznenađena brojem posjetitelja ZGDW-a i moram priznati da je lokacija fantastična i da festival ima zaista super vibru. Upoznala sam super zanimljive ljude i to je zapravo bila moja namjera - umrežavanje, upoznavanje neke platforme i scene u Zagrebu, koja nije mala!

KISS THE FUTURE
Tko je tvoja ciljana publika? Postoji li neka javna osoba na kojoj bi baš rado vidjela svoj dizajn?

SVI! KISS THE FUTURE odjeća je specifična i neki komadi odjeće više su prikladni za posebne prilike nego svakodnevnu upotrebu. Neki moji kupci su kolektori i smatraju odjeću art-pieceom, znači na nju gledaju kao na arhiv u ormaru, koji čeka i sljedeću generaciju. Uf, nisam nikad o tome razmišljala koja bi javna osoba mogla nositi moj dizajn. Nekad se i to dogodi, pa mi je zaista čast kad netko iz javnog života odjene KISS THE FUTURE… Ali, kad bi bio još s nama - David Bowie bi odlično izgledao u mom dizajnu!

Koje materijale koristiš? Moram priznati da su meni najveći hit sjajne parke koje je nemoguće ne zamijetiti…

Obožavam koristiti stare vintage lokalno proizvedene jedinstvene tkanine izrađene još u Jugoslaviji, koje su zaista kvalitetne. Takve na žalost više ne rade i nije ih lako pronaći. Nije stvar o reciklaži starih tkanina nego više o igri spajanja vintage tkanina sa suvremenim dizajnom i suvremenim tehničkim plastičnim, sjajnim materijalima. S obzirom da je riječ o ograničenim količinama tih tkanina, komadi koji nastanu su većinom unikati!

KISS THE FUTURE
Šiješ li svoje proizvode sama ili imaš pomoć?

Šivam sama. I obožavam taj learning process!

Koliko često izbacuješ nove kolekcije? Imaš li u ponudi neke stalne modele ili mijenjaš konstantno ponudu?

Kolekcije ne izbacujem često, više manje jednom godišnje… KISS THE FUTURE je slow fashion… Kako sve radim sama, treba mi malo više vremena, a i volim da taj proces od teme inspiracije traje malo duže. Nakon ideje krećem u potražnju za tkaninama koje odgovaraju nekim idejama. Nakon toga slijedi proces izgradnje i produkcije, koji je također vrlo važan jer se u tom procesu opet stvaraju neke nove ideje.

KISS THE FUTURE
Gdje možemo kupiti tvoje kreacije i koji im je raspon cijena?

Kreacije su dostupne u sharing ateljeu Anselma u Ljubljani, gdje se nalazi i moje radno mjesto. Raspon cijena je raznolik, od 20 do 300 eura - sve ovisi o materijalu, tkanini i modelu kreacije…

Koji su planovi za budućnost?

HAUTE COUTURE za domaću upotrebu.

Foto: Marijo Zupanov
Objavljeno: 30.05.2018. u 11:56

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p