SVJETSKA MODA

Dior se vraća kući!

Kuća Christiana Diora svojim naslijeđem odaje počast najvećim fotografskim legendama

Bilo bi neozbiljno, čak i nezahvalno očekivati kako bit mode leži samo u njenom dizajnu i njenoj pukoj 'izradi'. Moda  je priča koja traži, bolje rečeno, moda je priča koja zahtjeva, da bude ispričana kroz sliku. Poruka, koja svakako nije promakla fantastičnom vizionaru i revolucionaru mode, Christianu Dioru, koji se još od samih početaka stvaranja imena te slavne modne kuće, vrlo mudro, potrudio biti blizak vizualnim umjetnicima toga doba, koji su tumačili duh Diora kroz fotografije, prikazujući njegov rad u najboljem mogućem svijetlu.


Povijesna vila imena, Les Rhumbus, u Granville-u, sada preimenovana u Musée Dior, nekadašnji dječački dom Christiana Diora, ispunila je svoje obećanje, te je na jednom mjestu okupila neke od najljepših fotografija ključnih Diorovih kreacija, snimljenih tijekom godina njegova rada. Sve su to mitske fotografije, koje su godinama stvarale imidž ove modne kuće - bilo da se radilo samo o prikazivanju nedostižnih snova ili udaljenim mjestima zarobljenim pod ogromnim, otvorenim nebom 'studija' u Parizu ili Versaillesu - sve su podjednako evocirale ovu zapanjujuću 'panoramu'. Izložba je na neki način vitrina, u kojoj je izložen sav talenat ovog  modnog dizajnera nenadmašnog u portretiranju modne vizije i mijenjanju predodžbe ženstvenosti, koji je s lakoćom negirao sva zadana pravila i nanovo stvarao ideje mode i ljepote, sa svakom svojom novom modnom sezonom. 

Izbor od dvjesto fotografija, u 'pratnji' šezdeset haute couture haljina i zbirke povijesnih dokumenata, koje ilustriraju temeljne veze između Diora i fotografije, zajedno pišu zaista zadivljujuću povijest mode. Izložba obuhvaća sve, od povijesnih klasika, do nedavnih modernih 'inovacija'. Točnije rečeno, obuhvaća raspon vremena od rođenja Diorove nenadmašne kolekcije, poznate pod imenom New Look,  kreirane 1947. godine, do 2012., kada je  Raf Simons preuzeo vodstvo ove slavne modne kuće. Podsjetit ćemo se tako na Diorovu couture kolekciju iz 1951. godine, fotografiranu od strane Cecil Beaton, ili pak na kultnu fotografiju Richarda Avedona iz 1955. godine, gdje američki model Dovima, staloženo i graciozno pozira između dva slona. Popis imena zaista je impresivan, a pored spomenutih, uključuje i radove imena poput, Guya Bourdina, Willyja Vanderperrea, Paola Roversija, Nicka Knighta, Patricka Demarcheliera, Helmuta Newtona...Svako od spomenutih fotografskih imena, interpretirajući duh modne kuće Dior u svojem jedinstvenom stilu, oživilo je karakter couturierovih haljina, i na neki način, udahnulo u njih, novi život. Trenutak je to, u kojem kreacije nadilaze same granice mode, i ulaze u svijet legende.

Ako ste jedni od sretnika, koji će moći prisustvovati ovome zapanjujuće lijepom iskustvu, ne preostaje nam ništa drugo no reći, da Vam jako zavidimo. Za sve one malo manje 'sretne', navesti ćemo još i činjenicu, da će izložba biti popraćena i predstavljanjem nove knjige, imena, Dior: The Legendary Images: Great Photographers and Dior. Knjiga editirana od strane modne povjesničarke Florence Müller, donijeti će, vjerujemo, barem malo pravde na ovaj svijet. 

Izložba, Dior, images de légende, les grands photographes et Dior trajat će od 3. svibnja do 21. rujna u  Muzeju Christiana Diora. Knjiga će biti dostupna na Amazonu od 10. lipnja 2014. 

 

Ivana Franka Kolonić

photos: dior

 

Objavljeno: 05.05.2014. u 16:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p