SVJETSKA MODA

Dosad najbolji Altuzarra zaslužio snažan pljesak

NYFW: Jason Wu&Altuzarra – jesen/zima 2012./2013.

Jason Wu miljenik je američke publike, bez obzira koliko se „dao ili sačuvao" u određenoj kolekciji. Njegov dizajn obožavaju stilisti Michelle Obame, a time i prosječna Amerikanka koja u dotičnoj vidi nasljednicu Jackie Kennedy. Bez obzira na očite usporedbe, jedno je jasno - Jason Wu nalazi se na dobrome putu dugoročne slave, unatoč tome što njujorški tjedan mode nudi itekako bolja, razigranija i svestranija imena. Njegova jesenska kolekcija šaljivo je usmjerena prema Kini, odnosno svoju inspiraciju pronalazi u bogatoj povijesti države iz koje je, nakon samo devet godina života, emigrirao u SAD.

Jason Wu   Jason Wu

Ona je mješavina daleke i recentne prošlosti jedne kulture. Dinastija Qing, Mao Tse Tung i „Sanghai Express" u tridesetak i nešto modela zanimljiva su pojava koja zahtijeva temeljit pogled u svaki detalj. Upravo je u tome najveća snaga ove kolekcije - bogati vez na haljinama, pripijena silueta, razigrani detalji i mnoštvo krajnje funkcionalnih komada stoje kao dokaz talenta koji može bolje. Ali ne treba. Trenutna situacija posve je ugodna za Wua.

Altuzarra   Altuzarra

S druge strane dizajnerskog pola nalazi se Joseph Altuzarra. Čovjek čija kolekcija odzvanja poput gonga kojeg je Wu bezuspješno tražio u Kini. Maestralna egzekucija inspiracije pronađene u liku Corta Maltese, mornara zanimljivog pedigrea i bogatog života obilježenog putovanjima, pronašla je novi život u svakom komadu kolekcije. Fantastični kaputi inspirirani vojničkom tradicijom dolazili su u paru s osebujnim hlačama koje su nas vodile u neki zaboravljeni egzotični svijet - Altuzarra svoje djevojke čini snažnima i ženstvenima u isto vrijeme. Iznimno strukirane i jasno rezane haljine oda su poslovnom izgledu moćnih žena koje će itekako prigrliti njegove odjevne prijedloge. Posve jasan i artikuliran, Altuzarra je trenutno vodeće ime NYFW-a.

M.B.

Photo: wwd

Objavljeno: 13.02.2012. u 15:36
Tagovi: Jason Wu, ALTUZARRA

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p