SVJETSKA MODA

Eileen Ford – žena koja je oblikovala standarde ljepote

Sjećanje na osnivačicu prestižne Ford agencije


Eileen Ford, suosnivačica jedne od najprestižnijih svjetskih modnih agencija i žena koja je svojom vizijom utjecala na standarde ljepote više od četiri desetljeća, umrla je prošli tjedan u devedeset i drugoj godini života u bolnici u New Jerseyu. 

Voljela je i nogomet i balet, kavijar i šampanjac, Seinfeld, dobru hranu, Freda Astairea i život. Mada je završila studij psihologije i kratko vrijeme radila kao model, Eileen Ford pronalazi svoje profesionalno i životno ispunjenje tek sredinom četrdesetih godina prošlog stoljeća kada sa svojim suprugom Jerryem pokreče modnu agenciju Ford. Započevši sa samo nekoliko modela, uglavnom prijateljica, tijekom godina stvorila je imperij vrijedan milijune dolara te podigla modeling od usputnog, slabo plaćenog posla na jednu novu, dotad neslućenu, razinu.Posao modela pod njezinom je palicom postao jedinim od najglamuroznijih, a lijepe djevojke iz susjedstva preko noći pretvarale su se u celebrity supermodele s multi-milijunskim ugovorima. Desetljećima vladajući modnim biznisom, Eileen je svijet upoznala s brojnim lijepim licima: Candice Bergen, Ali MacGraw i Jean Shrimpton u šezdesetima, Brooke Shields, Christy Turlington i Naomi Campbell u osamdesetima te brojnim drugima. Uvjerena kako cijeni isti, antički tip ljepote kao i Botticelli, bila je nepokolebljiva i poprilično oštra spram onih koji nisu udovoljavali njezinom standardu. Plavih uvojaka i svijetlih očiju, tanašnog tijela i dugog vrata, gotovo sve djevojke ličile su jedna na drugu. Modni insajderi uspoređivali su Eileen s pit bullom, dok bi ponekad, s druge strane, znala ponijeti epitete brižne majke. Godinama i desetljećima, vodila je svoju modnu agenciju kao samostan. Istovremeno bolno iskrena, direktna i rigidno profesionalna, uvijek bi stala na stranu radnih i ljudskih prava svojih modela kako bi spriječila bilo kakav pokušaj izrabljivanja.

Mladim nadama Eileen je često pružala i krov na glavom. Mnoge od njih živjele su u kući Fordovih na Manhattanu te ravnopravno sudjelovale u obiteljskom obavljanju kućanskih poslova. No, ona je od njih zahtijevala profesionalizam, poput diktatora zapovijedala bi odlaske na stroge dijete i dijelila otkaze radi noćnog bančenja te im branila izlaske dok ne napišu školske zadaće. Svi su znali što znači biti Fordov model.Desetljećima predanog rada i žandarskog, ponekad suviše rigidnog odnosa pomiješanog s majčinskim tretmanom spram modelima, podignulo je posao modelinga na razinu ozbiljnog, dobro plaćenog biznisa, a Eileen je svojim nepokolebljivim standardima ljepote neminovno utjecala na ono što je svijet, nesvjestan njezinog utjecaja, desetljećima smatrao lijepim.

Tina Lončar

Objavljeno: 16.07.2014. u 11:26
Tagovi: Tina Lončar

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p