SVJETSKA MODA

Elegancija koja će vladati ulicama svjetskih metropola

Balenciaga jesen/zima 2013./2014.

Mladi Alexander Wang na sebe je preuzeo doista težak zadatak, gotovo težak kao onaj koji je prije nekoliko godina preuzela Sarah Burton kada se našla na čelu kuće Alexander McQueen i to nakon tragične smrti modnog genijalca koji je svojim vizijama zadužio modni svijet. Taj isti svijet zadužio je i najveći inovator među dizajnerima Nicolas Ghesquiere, koji je -na žalost mnogih- napustio kuću čiji je identitet sustavno gradio godinama, da bi je naposljetku modno uskrsnuo i učinio cool brandom čije komade žele posjedovati svi. Istina je da Balenciaga histerija nikada nije zahvatila mase, kao što su to učinile Celine torbice ili sada već isfurane Isabel Marant tenisice, ali je sasvim dobro funkcionirala kao kuća koja će pronaći svoj put do odabranih povlaštenih ormara.

Ako u obzir uzmemo sve navedeno, jasno je kakvom je pritisku zadnjih mjeseci izložen Alexander Wang od kojeg modna klika uvijek očekuje više. Kralj njujorškog uličnog stila i stalno  ime na usnama mladih urbanih djevojaka, jutros je prezentirao svoju prvu kolekciju pod okriljem kuće Balenciaga.

                                  

Malo je reći da je Wang uspio isporučiti kolekciju u duhu ove kuće i pritom unijeti malo njujorške drskosti i odvažnosti na koju smo od njega navikli. Wang nije bježao od nasljeđa, štoviše, poput marljivog studenta proučavao je arhive Cristobala Balenciage te nas vratio 50-e godine kada je Cristobal svijetu prezentirao sasvim novu siluetu; obla ramena s naglašenim/ suženim strukom. Uz korištenje modernih materijala , Wang je reinterpretirao ključne oblike i motive  te ih učinio dnevnim komadima koji bez problema mogu funkcionirati na ulicama svjetskih gradova.

                                   

Pažnju su privukle i dvije fantastične majice/jaknice izrađene od krute ispucale kože u bijeloj i crnoj nijansi. Luksuzan detalj- i ujedno jedini trag boje u ovoj crno-bijeloj priči -  kratke su bunde, prošarane nijansama tamno zelene i sive. Wangov adut svakako su i asesoari od kojih je prikazao seriju sandala i klasičnih šic cipela, obogaćenih s tankom elegantnom kožnom trakicom.

Bravo Alexander!

 

A.P.

Photo: Getty

Objavljeno: 28.02.2013. u 16:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p