SVJETSKA MODA

Grandiozno finale Tjedna visoke mode u znaku dramatičnog Valentina i ekscentričnog Jean Paul Gaultiera!

Divne kolekcije i jedno veliko modno slavlje!

Jučerašnje haute couture kolekcije bile su u znaku dva velika imena modnog svijeta. Valentino pod kreativnim vodstvom Pierpaolo Picciolija donio je nešto drugačiju kolekciju koja objedinjuje Valentinovu sadašnjost i prošlost, dok je Jean Paul Gaultier kolekcijom Theatre du Chatelet otišao u grandioznom svjetlu i još jednom apsolutno oduševio prepoznatljivom umjetničkom vizijom bez premca.

Valentino

Za razliku od prijašnjih, Pierpaolo Piccioli, kreativni direktor modne kuće Valentino, recentnu haute couture kolekciju predstavio je u novom ruhu pokazavši siluetu koja prati liniju tijela, jednostavna je i pročišćena te savršeno modelira granicu između prepoznatljivog Valentinovog modnog koda i sasvim nove vizije ove kultne modne kuće. Premda naglašenosti određenih modnih elemenata nije nedostajalo, svojevrstan rez u vidu jednostavnije konstrukcije donio je posebnu estetsku priču koja se oslanja na izvorne postulate ženstvenog i senzualnog izgleda. Piccioli niti ovog puta nije mogao odoljeti color blockingu kojeg možemo vidjeti u prepoznatljivim ljubičastim i crvenim bojama, ali niti uzorcima koji vrlo vješto čine sinergiju različitih geometrijskih i cvjetnih linija. Strukturirana vizija cijele kolekcije poigrala se vrlo zanimljivim viđenjem suknji koje koketiraju s volumenom, ali na ponešto decentniji i suptilniji način, pritom ne uskraćujući grandiozni haute couture dojam. Čini se kako je Piccioli ovog puta eksperimentiranje s različitim formama iskoristio za naglašavanje različitosti te genijalnim pristupom pokazao kolekciju koja zasigurno donosi uvijek poželjno osvježenje no u okvirima dobro znane prepoznatljivosti koja se baš nikad ne smije izgubiti iz Valentinove mode. Osim glamuroznih toaleta, specifičnih suknji, korzeta, pregršt materijala i uzoraka, Piccioli je pokazao i svoju naklonost prema volumeniziranim mašnama, ali i ključnim rezovima koji su ponajviše vidljivi u krojevima haljina. Takav pristup svakako ukazuje na vještinu kreiranja volumena koji na prvi pogled nije napadan, ali već na drugi, apsolutno dominira i još jednom potvrđuje kako je velika kuća kao što je Valentino, u vrlo sigurnim rukama.


Jean Paul Gaultier

Nakon što je prije samo nekoliko dana Jean Paul Gaultier objavio kako napušta svijet mode te da će kolekcija koju smo mogli vidjeti ujedno biti i posljednja, ostati ravnodušnim bilo je poprilično teško. Gaultier je bio vizionar svoje vrste, izuzetan dizajner koji je u svom radu objedinjavao razne modne forme, ispreplitao ih s elementima humora te maštovitim idejama koje su ostavile velik i neizbrisiv trag. Njegova posljednja haute couture kolekcija publici je donijela unikatnu teatralnu dekonstrukciju, veliki party i svojevrsni karijerni hommage, stoga bez imalo razmišljanja možemo zaključiti kako Gaultier odlazi u stilu modnim slavljem koje će se pamtiti. Nešto više od dvjestotinjak odjevnih premeta utjelovilo je kazališnu predstavu u francuskom Theatre du Chatelet, a inovativan i umjetnički pristup kreiranju odjeće, kao i postavljanju same revije, još jednom pokazao je Gaultierovo posebno i drugačije, unikatno i bezvremensko viđenje mode. Dizajner koji je zaslužan za neke od najznačajnijih komada pop kulture kao što je Madonnin šiljasti grudnjak koji je nosila u sklopu Blonde Ambition turneje, ali i odijevanje muškaraca u suknje i korzete pritom zadirući u društvena pitanja, u svojoj posljednjoj kolekciji nije odustao od naoko šokantnih komada. Pritom, pogledamo li dublje, baš svaki odjevni predmet iz Theatre du Chatelet zasebna je umjetnička konstrukcija koja savršeno funkcionira u svijetu mašte gdje je stvarnost neka druga galaksija i gdje je ljepota – različitost. Premda je modna industrija odlaskom Jean Paul Gaultiera izgubila velik dio identiteta, ne sumnjamo kako će njegove kolekcije i stvaralaštvo živjeti zauvijek i vječno inspirirati nadolazeće generacije dizajnera, ali i zaljubljenike u modu koja ne poznaje pravila.

Foto: Valentino, Getty Images
Objavljeno: 23.01.2020. u 12:48

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p