SVJETSKA MODA

Na pragu revolucije: grudnjak koji detektira stanice raka

Doživljava li žensko donje rublje revoluciju?

Može li moda u današnje doba zbilja biti avangardna i pomicati postojeće granice? Nije li baš sve već odavno izmišljeno uzmemo li u obzir kako industrija mode već duže vrijeme u velikoj mjeri samo reciklira postojeće ideje? Možda. No, u takvoj konstataciji nipošto ne smijemo zanemariti utjecaj koji tehnologija vrši na našu svakodnevicu i to u baš svakoj domeni našeg postojanja, a neminovno je kako će se napredak u tehnološkom smislu odraziti i na napredak mode same. Pojam avangardnog stoga treba promišljati u posve drugoj paradigmi, dalje od inovacije u krojevima ili pukim stilskim izričajima.

Dokaz tomu novi je izum vrijednog i inovativnog meksičkog tinejdžera Juliana Riosa Cantua koji je, zajedno sa svojim timom osmislio prototip grudnjaka koji detektira stanice raka dojke i to u vrlo ranom stadiju razvoja bolesti. Grudnjak imena EVA čini čak 200 biosenzora koji bilježe temperaturu, oblik i težinu grudi, a ovaj genijalan izum, koji bi mogao promijeniti živote brojnih žena diljem svijeta, mladom je Meksikancu već osigurao nagradu Global Student Entrepreneur Awards u Frankfurtu te $20,000 potpore za razvoj izuma. Revolucionarni je grudnjak nastao kao Julianov odgovor na borbe njegove majke s ovom zloćudnom bolesti, a od kojeg, sukladno nekim statistikama, oboli čak 1 od 8 žena što ovu bolest svrstava među najčešće ženske bolesti današnjice.

"Grudnjak je potrebno nositi najmanje jedan sat tjedno, a funkcionira po principu mjerenja povišene temperature koja nastaje na mjestu malformacije odnosno tumora, koji zbog većeg protoka krv povisuje temperaturu zahvaćenog tkiva", objasnio je mladi genijalac u intervjuu za El Universal.

Sjetimo li se šezdesetih godina i feminističkih borbi za prava žena tijekom kojih su prosvjednice, u znak protesta palile svoje grudnjake kao simbole muške opresije, bit će zanimljivo promotriti kako bi u bližoj budućnosti taj isti odjevni predmet mogao dobiti posve drugačiju ulogu. Jesmo li na pragu revolucije? Ako ovaj izum dođe u komercijalnu prodaju - tada svakako. U tom slučaju EVA grudnjak sigurno zaslužuje prisvojiti epitet čudesnog od "običnog" push-up Wonderbra grudnjaka koji je magično podizao grudi. Zašto? Zato što njegova uloga više nije samo činiti ženske grudi privlačnima već i zdravima, a to je svakako revolucija kakvu žene u ovom trenutku trebaju te predstavlja još jedan dokaz kako pomicanje granica u modi zbilja leži u tehnologiji. 

T.L.
Foto: Higia Technologies

Objavljeno: 05.05.2017. u 13:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p