SVJETSKA MODA

Gucci optužen za kopiranje

Alessandro Michele na udaru nakon cruise kolekcije
Gucci Resort 2018
N
akon što je dizajner Alessandro Michele prije par dana predstavio novu cruise kolekciju za modnu kuću Gucci, u kojoj je zavirio u njenu modnu povijest, a kroz komade provukao reference iz 60-ih i 70-ih godina, jedan određeni komad je privukao posebnu pažnju.

U pitanju je duža jakna s upečatljivim puf rukavima koja je uskoro preplavila društvene mreže, ali ne iz onog razloga kojeg svi dizajneri priželjkuju. Ekipa nije iz oduševljenja posvetila svoje statuse upravo toj jakni. Ekipa je optužila Alessandra za izravno kopiranje rada Daniela Dayja, odnosno harlemskog krojača poznatog kao Dapper Dan, koji je postao modna ikona tijekom 80-tih i 90-tih. On je odijevao upečatljive i poznate osobe u custom made komade koje je redom kreirao od materijala luksuznih modnih kuća, poput onih Louisa Vuittona, Fendija, pa i Guccija. Njegova trgovina bila je smještena u Harlemu, a on je uskoro u New Yorku i šire dobio titulu originalnog hip hop krojača. Njegovi su klijenti bili zanimljiv miks običnih ljudi zaljubljenih u hip hop kulturu, ali i poznatih faca s te glazbene scene. LL Cool J, Big Daddy Kane, Salt'n'Pepa, Run DMC, Fat Boys i Public Enemy počeli su spominjati Dapper Dana u svojim pjesmama zbog čega se njegovo ime proširilo u razmjerima o kojima ni sam Daniel nije sanjao.

Dapper Dan
Jakne, torbe, šeširi, kombinezoni s upečatljivim printom – nije postojao komad kojeg Dapper Dan nije kreirao od kože. On je išao i korak dalje, na sebi svojstven način ismijavajući potrebu posjedovanja odjevnih komada luksuznih modnih kuća - kreirao je presvlake za automobile inspirirane Louis Vuittonom i Guccijem. Kako je njegov rad dobivao sve više poklonika, tako je njegovo ime dospjelo i do Europe, a dotične modne kuće nisu dijelile oduševljenost njegovih obožavatelja. Daniel je na koncu, zbog brojnih optužbi i sudskih postupaka, morao odustati od dotičnog ismijavanja te se povukao u underground.

Dapper Dan
Upravo zbog toga su današnje optužbe još intrigantnije. Naime, 1988. Dapper Dan je dizajnirao jedan od svojih najpoznatijih komada, i to za olimpijsku pobjednicu Diane Dixon. U pitanju je krznena jakna s velikim puf rukavima koji su napravljeni od materijala na kojem je vidljiv Louis Vuitton monogram. Štovatelji Danielovog rada su nakon predstavljanja nove Gucci cruise kolekcije optužili Alessandra Michelea za izravno kopiranje dotične jakne, a uspoređujući komade, posve je jasno kako si međusobno sliče. Je li u pitanju kopiranje ili inspiracija? I što je dopušteno, a što nije, kad je inspiracija u pitanju? Činjenica je da je modna kuća Gucci s dolaskom novog dizajnera okrenula novu modnu stranicu, a za, primjerice, svoju pre-fall 2017. kampanju, inspiraciju našla u underground soul pokretu Northern Soul koji  se rodio u Engleskoj šezdesetih godina. Jasno je kako Alessandro svoju inspiraciju često pronalazi u crnačkoj glazbi i kulturi.

Dapper Dan
U međuvremenu se nisu oglasili ni modna kuća Gucci ni legenda Dapper Dan, no sudeći prema mnogobrojnim komentarima na društvenim mrežama, ova priča neće stati samo na tome. Posebno jer je Dapper Dan morao odustati od svog rada upravo zbog luksuznih modnih kuća koje su ga tužile zbog korištenja njihovih materijala i logotipova. Karma is a bitch, rekli bi neki.

Dapper Dan
Mija Dropuljić
Foto: Getty Image, Instagram
Objavljeno: 31.05.2017. u 10:56

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p