SVJETSKA MODA

GUCCI vs Dior: sudar modnih titana

Odličan početak Paris Fashion Week-a
Da je pariški tjedan mode upravo onaj koji je iz sezone u sezonu predstavlja sve veći značaj u modnoj industriji, jasno je isprve. Naravno, ako se iole razumijete u modu, nije ovo neka novost, Pariz je bio i ostat će metropola mode, a sinoćnji spektakl koji su pripremili dva najveća modna giganta, to je iznova potvrdio.

Što kažete na boksački meč između najjačih predstavnika modne industrije? Naravno, uz puno lijepih ljudi, sjajno obučenih i s obveznim kiselim smiješkom na licu kojeg bi se dalo analizirati u detalje. Tako nekako je sinoć započeo pariški tjedan mode. Iako nije bilo nikakvog stvarnog šaketanja, rivalstvo je opipljivo, a kako i neće biti kad su u pitanju dva brenda koji se iz sezone u sezonu prsa o prsa biju koji će na kraju upriličiti najteži bankovni račun.


Da pojednostavimo, iza Guccija stoji Kering, a iza Diora LVMH, dvije najjače grupacije kad je u pitanju industrija luksuza i mode i dok se prosječnom kupcu i obožavateljima brenda oko zadržava na novim kolekcijama i hypu oko ključnih komada, sve se svodi na onu „Tko je jači, kači.“ Tako su sinoć, u svega nekoliko sati razlike svoje nove kolekcije prikazali i Dior i Gucci, a pozornost su, očekivano, odnijela lica iza svakog brenda, Maria Grazia Chiuri i Alessandro Michele.Maria Grazia Chiuri već je neko vrijeme na čelu Diora i dok je isprva bila pravo osvježenje na modnoj scenijer je u pravom trenutku iskoristila feminističke pokrete poput #MeToo i nametnula Dior kao prvom crtom bojišnice svih u potrazi za promjenom, razgovorom i promišljanju vremena u kojem živimo, kolekcija prije ove sinoćnje, bila je nemjerljivo slabija od svih dosad prikazanih. A ova posljednja, sinoć prikazana? Spektakl. Kroz prigušena svijetla i dim, teškim ritmovima krenuo je plesni spektakl u režiji Diora slaveći tijelo i pokret. Baš poput mode, ples je određen tijelom, a pod direktorskom palicom poznatih koreografkinja Pina Bausch i Sharon Eyal, gledatelji su zaista uživali u performansu plesača i plesačica koje su sjajnom koreografijom pratile svaki izlazak modela. Ipak, nameće se pitanje jesmo li sinoć gledali modnu reviju ili plesni performans? Odjeća je bila...u redu. Chiuri je još jedanput pokazala da zna prirediti show i stvoriti hype, ali iznova generirati već viđeno postaje prepoznatljivim uzorkom, čak i za netrenirano oko.


Posebice joj je konkurencija jedan Gucci koji se, s Alessandrom Michele kao kreativnim direktorom, nametnuo kao nedodirljiv brend čiji zlatni recept uspjeha zaista svi pokušavaju odgonetnuti. Još jedan ključan potez je prikazivanje revije na pariškom tjednu mode umjesto u Milanu, što je Dioru dodatno zapaprilo pod nogama. Tako je u zadnji tren Dior premjestio prikazivanje svoje revije dan prije ne bi li preduhitrio Gucci, no čak ni to nije učinilo veliku razliku. Gucci se, baš poput Diora, poslužio sličnim alatima, i svoju reviju prikazao na krajnje teatralan način, doslovce. Tako su u krcatom teatru Le Palace, prepoznatljivom mjestu koje već desetljećima slovi kao pariški Studio 54, svoje mjesto pronašli brojni poznati. Smješteni u centar događanja, između sjedala i kroz uske prolaze odvijala se revija raznolikih modela u prepoznatljivom Gucci stilu. S prvim kadrovima sasvim neobičnog modela koji se izvijao na ekranu glavne pozornice, fokus je prešao na kolekciju koja je bliješti šljokicama, neon bojama i neobičnim krojevima. Svaki komad vrištao je Gucci, bilo da se radi o jednostavnim grafičkim majicama i džemperima s likovima poznatih osoba, neobičnoj kombinaciji donjeg rublja preko hlača ili pak klasičnim over-sized odijelima. Iako estetski kolekcije u potpunosti različite, svaka je imala jedan cilj, stvoriti taj nemili hype o kojem svi pričaju, no onog trenutka kad se dizajner posluži i drugim sredstvima kako bi unaprijedio vlastitu viziju, mora biti jasno kako se igra s vatrom. Tako je Dior napravio odličan plesni performans, a sjetit ćete se možda svega dvije haljine, dok je nemoguće zaboraviti iznenadni performans Jane Birkin i ilustraciju Jane Fonde koja se tako dobro uklopila u novu Guccijevu kolekciju.
Foto: Getty Images
Objavljeno: 25.09.2018. u 13:39

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p