SVJETSKA MODA

Haljina zbog koje su feministice poludjele

Neprimjeren seksistički komentar koji je razljutio žene

 
Australski brend Réalisation Par ozbiljno je razljutio žene diljem svijeta i to, ni manje ni više, nego opisom svoje crvene mini haljine s uzorkom točkica. Opis je, naime, kratka priča sa seksističkim komentarom koji, da bi se shvatio, nije uopće potrebno iščitavati između redaka.
 
Zloglasni opis mini haljine, a koji je naljutio feministice, glasi ovako: "Ovo je ono što mi znamo. Muškarci obožavaju ljetne haljinice! Mi također znamo da se žene odijevaju samo zbog sebe samih. No, ponekad... ponekad ti ipak treba ta karta koja će te, recimo, izvući iz zatvora. Možda si zaboravila iznijeti smeće ili si pak izgrebala tatin auto... Koji god razlog bio, ova haljina je rješenje. Ovo je haljina zbog koje će svi zaboraviti zašto su uopće bili ljuti na tebe, a jedina stvar koju moraš zapamtiti je: Ako si loša u bivanju dobrom, bude barem dobra u izvlačenju. Vjeruj nam! Zahvaljujemo."
   
Uglavnom, poanta koja se krije iza opisa ove haljine je takva da šalje poruku kako se žene mogu izvući iz bilo čega jedino ako igraju na kartu svoje seksualnosti. Dekolte plus otkrivene noge recept su koji će vas izvući iz bilo kakve loše situacije koju ste same skrivile. Zakopčane do grla, koristeći kapacitete svog mozga, to vam neće poći za rukom. Upravo je ova poruka razljutila feministice kojima je dosta prikazivanja žena kao isključivo seksualnog objekta ili pak maloumnih individua koje služe samo za ispucavanje muške požude ili pak curica kojima će tatice sve oprostiti jer su "glupaste". Odjevni komadi, kakvi god oni bili, zasigurno trebaju biti oslobođeni takvih poruka i ostaviti filozofiju patrijarhalnog društva u nekom drugom, zaboravljenom dobu. Haljina je lijepa, i to je uglavnom to.
 
 
T.L.
Foto: Réalisation Par
Objavljeno: 06.06.2016. u 14:49
Tagovi: haljina

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p