SVJETSKA MODA

Hedi Slimane pokorio Pariz

Paris Fashion Week proljeće 2013.

Ove sezone Pariz je doista uzbudljivo mjesto. Niti jedna modna metropola nije doživjela toliko previranja i migracija jakih modnih igrača koji su svojim angažmanima označili novi početak francuskih modnih institucija. Pod institucijama mislimo na kuće Dior i YSL, koje su u svoj tabor dovele dva miljenika modne kritike; Rafa Simonsa & Hedia Slimanea.

Slimane je izazvao popriličnu bujicu negativnih reakcija kada je odlučio promijeniti ime branda  u Saint Laurent Paris. Sasvim je jasno da je Slimane želio čistu situaciju u kojoj nema repova prošlosti i duhova bivših dizajnera koji će mu disati za vratom. Novi početak, novi brand, ali i prepoznatljiva Slimane estetika.

Svi koji su upoznati s njegovim prijašnjim radom znaju da Slimane voli mršave muškarce i još mršavije žene. Revolucionar muške siluete brzo je stekao poklonike u ženskim modnim krugovima te su njegova odijela koje je nekoć dizajnirao za Dior Homme, odreda nosile žene. Vizija koju je odredio za Saint Laurent ne odudara od njegove primarne ideje: pripijena odjeća koju će obožavati rock zvijezde i njihove djevojke manekenke. Najprikladniji par za promociju nove kolekcije bili bi Kate Moss i Jamie Hince koji su reviju pratili iz prvog reda.

S izlaskom prvog modela postalo je jasno da nam slijedi boho-rock priča. Ženski dio publike je uzdisao za košuljama s predimenzioniranim mašnama, strogo krojenim sakoima, izvrsnim kožnim jaknama, skinny hlačama koje su toliko pripijene da izgledaju poput druge kože, i maksi haljinama od šifona koje su osnažene sa širokim statement remenjem. Silueta je suprotstavljena, strogo krojena odijela s mekanim boho haljinama koje lepršavo padaju niz tijelo. Nakon revije, članica grupe „the Kills" navodno je izjavila da će si naći još jedan posao kako bi priuštila Slimaneovu odjeću. Nadodali bismo: Samo ako Rachel Zoe ne stigne prva.

Jedan od najznačajnijih ovogodišnjih modnih transfera i dalje intrigira modnu javnost koja od svake kolekcije Rafa Simonsa za Dior očekuje sve više i više. Nakon couture revije koja je dobila same pohvale, red je došao na proljetnu pret-a-porter kolekciju u kojoj je Simons više došao do izražaja kao autor. Koristeći određene reference na ikonične komade ove kuće, Simons je provukao određene futurističke momente kojima je oduvijek bio sklon; balska Dior haljina tako je odrezana i transformirana u top, suknju i mikro mini haljinu. Revija je zatvorena nešto klasičnijim modelima svilenih suknji punog kruga koje su divno evocirale Diorovu klasičnu siluetu.

 

 

Objavljeno: 02.10.2012. u 21:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p