SVJETSKA MODA

H&M ide korak dalje u proizvodnji odjeće

Poznati high street brend istražuje tekstil
H&M 
Rastućom potrošačkom kulturom raste i potražnja za odjećom, ali to sa sobom povlači i problem velikog rasipanja i otpada iste. Godinama se vodi rasprava oko toga kako odbačenu odjeću uspješno reciklirati u nove komade koji će se prodavati i tako zatvoriti krug proizvodnje. Poznati high street brend H&M odlučio je dodatno istražiti to područje.

Modni divovi H&M i Kering udružili su snage s pionirskim start-up-om Worn Again kako bi istraživali novu tehnologiju uz pomoć koje će recikliranje postojeće odjeće riješiti problem, kako uzaludnog bacanja postojećeg materijala, tako i sve veće potražnje u proizvodnji pamuka i poliestera na svjetskoj razini.

Riječ je o tehnologiji koju nazivaju tekstil k tekstilu, kemijska reciklažna tehnologija, koja razdvaja materijale iz stare odjeće koji se mogu koristiti u proizvodnji nove.

„Dugoročno razmišljajući, ovo može promijeniti način na koji se stvara moda što može radikalno smanjiti potražnju za prirodnim resursima naše zemlje. To nas ujedno približava našem cilju da stvaramo modu u kružnom toku“, izjavila je Anna Gedda iz H&M-a.

Tijekom prošle godine proizvedeno oko 65 milijuna tona poliestera i pamuka, a smatra se da će u 2020. proizvodnja porasti na čak 90 milijuna tona. Razmatrajući te činjenice jasno je kako je potreban novi način i tehnologija koja omogućava iskorištavanje postojećih resursa.
 
H&M
Mija Dropuljić
Foto: H&M
Objavljeno: 02.04.2015. u 09:36
Tagovi: H&M, H&M conscious

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p