SVJETSKA MODA

Ikona stila: Frida Gustavsson

Nesuđena atletičarka pokorila je modni svijet
Dosad ste se, vjerojatno, kao i mi navikavali na činjenicu da prekrasna Šveđanka Frida Gustavsson, koja je uspješno pokorila svjetske modne piste, danas broji tek 18 godina. Iako je punoljetnost ozbiljniji broj godina u očima današnje modne industrije koja na traci neprestano izmjenjuje modele s tek navršenih 15 i 16 godina, Frida je svoju karijeru započela već u 14., kada ju je život odveo put Japana. Usprkos solidnom uspjehu, prava je karijera modela preslatku Fridu dočekala 2009. godine, kada je potpisala za internacionalnu modnu agenciju IMG. Ubrzo je otvorila jesensku haute couture reviju Valentina u Parizu, a ostalo je, mogli bismo reći, povijest. 


Nebrojeno mnogo ishodanih revija (čak 60 jedne sezone u 2010.), editorijala i modnih kampanja do danas su učinile Fridu 17. najtraženijim modelom u svijetu prema Top 50 Models ljestvici cijenjenog portala models.com, a tek punoljetna Šveđanka ima ugovore potpisane na gotovo svim stranama svijeta; od New Yorka, Londona, Milana i Pariza do rodnog Stockholma, Copenhagena, Hamburga, Barcelone i Tokyja. Osim što je najtraženiji švedski model, Frida je velika miljenica Grace Coddington, stoga ne začuđuje da je njena pojava krasila baš svako izdanje američkog Voguea u prethodnoj godini. Fridino anđeosko lice dosad smo ipak najmanje viđali na naslovnicama glossy magazina, no impresivni rezultati na pistama i uistinu bogat životopis za djevojku koja tek ulazi u svoje najbolje godine doista ruši sve granice uspjeha u životu jednog modela.

Po svemu sudeći, veliku popularnost Frida uživa i dalje te je još uvijek omiljeno lice mnogih dizajnera, urednika i fotografa, a u okvirima industrije koja nam na godišnjoj bazi servira maloljetne modele čija imena od brzine njihove smjene ni ne stignemo zapamtiti, za ovu Šveđanku možemo reći kako je doista pokorila modni svijet.

 

Iako je veliku većinu svog vremena provodila na castinzima diljem svijeta i odrađivala poslovne angažmane koji bi uslijedili, miss Gustavsson uspješno je privela kraju svoje školovanje i maturirala u St. Martins modnoj školi u rodnoj Švedskoj. Odrasla u sportskoj obitelji, Frida je bila uvjerena kako će u narednim godinama postati vrhunska atletičarka, no teška ozljeda spriječila ju je u naumu i odvela u nekom novom smjeru, koji je ispunio baš sva njena očekivanja. Prema vlastitim riječima, posljednje godine u ulozi modela bile su za nju prekrasno, nerealno i nevjerojatno iskustvo te se i danas osjeća privilegiranom i zahvalnom jer joj je dana ovakva prilika. I tko bi joj zamjerio? Na dnevnoj se bazi susreće i druži s najkreativnijim umovima modne industrije, putuje po svijetu te naposljetku vrlo profesionalno i bez imalo muke odrađuje zadani posao. Ruku pod ruku najčešće ćete ju vidjeti s Monikom "Jac" Jagaciak, a njih su dvije među najpoznatijim prijateljskim parovima u backstageu tjedana mode.

 

Osim fizičkog izgleda - njenih dugih, vretenastih nogu i vitke figure - koje modni insajderi obožavaju, Fridu je javnost od samih početaka karijere dočekala raširenih ruku, što zahvaliti može svojoj veseloj i pristupačnoj naravi, a ovaj mladi model može vam zagarantirati kako će najveći show iza kulisa revija napraviti upravo ona. Osim što je zaslužna za podizanje atmosfere u backstageu revija, Frida svakim svojim medijskim izletom dokazuje koliko je zrela za svoje godine i kako nakon godina izloženosti svjetlima reflektora i dalje stoji nogama čvrsto na zemlji.

Sličnu zrelost od nje smo doživjeli već 2009. godine, kada su streetstyle fotografi počeli hvatati njene stilske ekspresije na ulicama modnih meka. Iako je tada brojila tek 16 godina, Frida se među svojim kolegicama snažno isticala izuzetno elaboriranim stilom, kakav posjeduje rijetko koja tinejdžerica. Vrlo zreo, a tako klasičan i chic modni ukus dao je naslutiti kako bi se Frida jednoga dana mogla odlično snaći u ulozi stilistice, što je uostalom i njena neskrivena želja i posao iz snova kojim bi se voljela baviti kada prestane postojati interes dizajnera za nju.

Zrelost u odijevanju i ophođenju također je rezultat samostalnog života od njene 15. godine, a simpatična Šveđanka također otkriva da se prije karijere modela nije uopće brinula kakva će izaći među ljude. Danas pomno bira svaku kombinaciju i stil frizure s kojim će se pojaviti u javnosti, no usprkos promišljanju, njena izdanja uvijek djeluju beskrajno jednostavno i smisleno složena, kao da se za izlazak dotjerivala tek pet minuta.

Gledajući njene kombinacije od 2009. godine do danas, jasno je kako je Frida  po pitanju stila podosta varirala i mijenjala se; počevši od djevojački zaigranih kombinacija i "školarka" lookova do elegantnih, damskih odijela kakva danas najviše obožava. Izuzetno sofisticirani imidž nerijetko ju je doveo na liste najbolje odjevenih modela, a Frida i danas dokazuje kako ima itekakvog pokrića za daljnje bivanje na istima.

Beskrajno elegantna i vretenasta Šveđanka svoja odijela nosi kao nitko drugi, a bez obzira na to cilja li na iznimnu klasiku ili maksimalnu dramu, u sebi nosi ogromno samopouzdanje koje zrači iz svake njene pore, čineći i nešto ozbiljnije kombinacije na njoj kao salivenima. Njen impresivan njuh za lijepo i ukusno odijevanje drži ju i dalje visoko na radaru modne kritike, a mi iz mjeseca u mjesec jedva čekamo novu "porciju" streetstyle fotki s inspirativnom Fridom u glavnoj ulozi.


H.B.
Photo: Wikifashion, The Fashion Spot, Stockholm Streetstyle, Mr. Newton, Tommy Ton

Objavljeno: 25.05.2012. u 13:41

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p