SVJETSKA MODA

Ikonična haljina Marilyn Monroe na aukciji

54 godine kasnije...

Marilyn Monroe

kristalićima posutoj toaleti koja je ocrtavala svaku njezinu oblinu, zanosna Marilyn Monroe zauzela je podij njujorškog Madison Square Gardena kako bi predsjedniku Johnu F. Kennedyu senzualno otpjevala "Happy Birthday". Bilo je to u svibnju davne 1962.

Performans plavokose glumice za kojom su uzdisali mnogi bio je jedan od najskandaloznijih trenutaka zlatnog doba Hollywooda, a istovremeno i jedan od onih koji je ušao u sferu opće kulture. Danas, 54 godine kasnije, ikonična haljina koju je tada nosila Marilyn stavljena je na aukciju, a očekuje se kako će postići cijenu od 2.5 milijuna dolara.

Svečana haljina s tanašnim naramenicama ukrašena je s čak 2,500 kristala koji su ručno ušiveni na tkaninu, a dizajn, po skicama Boba Mackieja, potpisuje Jean Louis. Haljina je, naime, bila toliko uska da su lijepu glumicu doslovno ušili u nju nekoliko momenata prije nego je kročila na pozornicu i zapanjila publiku. Ikonična toaleta kreće na turneju po nekoliko muzeja prije nego što bude stavljena na finalnu aukciju. Dodatnu joj vrijednost daje i činjenica da je Marilyn u njoj otpjevala popularnu "Happy Birthday Mr. President", a radi se o jednom od njezinih zadnjih istupa u javnosti prije tragične smrti u kolovozu iste godine. 

T.L.
Foto: Getty Images

Objavljeno: 16.11.2016. u 11:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p