SVJETSKA MODA

Iman i Naomi protiv rasizma na modnim revijama

Slavne manekenke prozvale Beckham, Jacobsa i druge dizajnere

Otkako su osnovale udrugu 'Diversity Coalition' zajedno s nekadašnjom modnom agenticom Bethann Hardison, Naomi Campbell i Iman nerijetko u javnosti adresiraju problem rasizma na modnim pistama. Iako se u posljednjih nekoliko sezona činilo kako dizajneri na svojim revijama sve više angažiraju modele različitih rasa, ove jeseni posvjedočili smo tjednu mode u New Yorku i pojedinim revijama na kojima su niz pistu defilirale isključivo bjelkinje.

Sudeći po castinzima, slična situacija dogodit će se i na narednim tjednima mode, zbog čega je Iman prozvala određene modne kuće, istaknuvši kako ne proziva dizajnere rasistima, već da je njihovo ponašanje rasističko.

Na listi modnih brandova koje su Iman i Naomi odlučile javno prozvati jesu Celine, Calvin Klein, Donna Karan, Chanel, Armani, Gucci, Saint Laurent, Roberto Cavalli, Victoria Beckham i Marc by Marc Jacobs.

Bethann Hardison ovom je prilikom izjavila: „Phoebe Philo je cool djevojka, ali Celine nikada nije angažirao tamnoputu manekenku na predstavljanju svoje kolekcije, a ova modna kuća ima najbolje modne dodatke, koje kupuje svaka bogata crnkinja."

Naomi Campbell ovaj je javni istup zaključila riječima: „Ono za što se zalažemo jest da se djevojke izabiru na temelju svog talenta i svoje ljepote, a ne na račun boje kože."

 

H.B.

Photo: Guliver/Getty

 

Objavljeno: 17.09.2013. u 17:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p