SVJETSKA MODA

Ime koje obožavamo

Možete li vjerovati kako kuća Balmain traje već 66 godina?

Otkako je magični Christophe Decarnin zasjeo na mjesto kreativne direkcije modnog giganta Balmain, bilo je jasno kako će se povijest pisati na drugačiji način. Dotad pomalo usnula, ali nikada dosadna ili repetitivna kuća, Balmain je predstavljao ostatke jednog vremena koji je definirao modu 20.stoljeća. Od zajedničkog starta s velikanima poput Diora, Saint Laurenta i Cristobala Balenciage, gospodin Pierre Balmain redovito je ispisivao stranice modne povijesti.

Njegov pretposljednji nasljednik Decarnin dodatno je aktualizirao sve ono za što se Pierre zalagao - osnovne obrise ljudske, najčešće ženske, siluete ocrtavao je na bogat, ali iznimno promišljen način koji je odavao dojam skulpturalnosti kakvog se rijetko viđalo u svijetu modne industrije.

 

                                                                  Vidljivo iscrpljen Decarnin

Danas je Christophe na liječenju od alkohola i depresije, dok je štafetu preuzeo mladi Olivier Rousteing koji će svoje prve poteze tek pokazati kroz par mjeseci. I dok modni urednici pokušavaju riješiti dilemu zašto je popularni Decarnin tako naglo i pod čudnim uvjetima otišao iz ateljea Balmain, Olivier ima pune ruke posla. Osim što mora posložiti tim, mora se nositi s bremenom prethodnika koji je sve samo ne lagan...

Pierre Balmain definira poratnu modu...

Osim nepovoljne situacije koja je vladala između dva svjetska rata, Pierre Balmain morao se boriti s prilično rigidnom modom koja je igrala na kartu simpatije i skromnosti. Bez obzira na diplomu studija arhitekture, tada se mladi dizajner otisnuo na put veličanja snage ženske mode koja je tražila reformu. Paralelno s ostalim velikanima modne industrije (kako danas oslovljavamo Cristobala Balenciagu, YSL-a, Christian Diora...) započeo je proces stvaranja „novog francuskog stila" koji je glorificirao bogate tkanine ukrašene mnoštvom detalja, orijentalne inspiracije, ali i jednu svježina koja se rješavala relikata skrivanja ženskog tijela u metrima materijala.

 

Dinamične, izuzetno karakterne i svjesne svojih potencijala - žene su poslije završetka rata postale glavna sila modne industrije koja je izlazila iz malenih ateljea. Pierre Balmain, inače sklon arhitektonskom i odveć funkcionalnom promišljanju mode, počinje raditi na svojim odjevnim komadima koji će ga lansirati u orbitu visoke mode bogatih i slavnih.

Od Brigitte Bardot do Marlene Dietrich i tajlandske kraljice Sikirit - sve su one tražile njegove toalete u kojima su blistale na dokonim zabavama diljem tada još prilično ograničenog modnog svijeta. Bez obzira na dodirne točke s odjevnim komadima njegovih glavnih konkurenata, Pierre je izgradio jedinstvenu nišu oblačenja koja do danas figurira kao jedna od specifičnijih čemu je kumovao i sam već toliko spomenuti Christophe Decarnin.

Linija visoke mode, kojoj se pridružio ready-to-wear sedamdesetih, sastavni su dijelovi svake iole ozbiljnije modne priče. Bez obzira na smrt ovog velikana početkom osamdesetih, njegova je kuća nastavila živjeti punom snagom...

Velikani za velikane

Odličan rad na kolekcijama visoke mode, kao i izbacivanje parfema i ostalih modnih dodataka tijekom osamdesetih, stvorili su idealan poligon za povratak Balmaina na modnu scenu. Vladavina Oscara de la Rente tijekom devedesetih, čije je desetogodišnje stvaranje haute couture-a prikupilo golem kapital za daljnje akvizicije, definiralo je esenciju stila kojeg je portretirao Pierre. Snažne i glamurozne siluete, koje su u sebi spajale najbolje od svijeta dizajna, idealne su za svijet bogatih i moćnih za koje je Oscar uvijek bio najdraža opcija. Žene predsjednika i diplomata, osobe iz kulture, kao i ljubitelji istinske bezvremene kvalitete uvijek su dolazile na svoje kada je u pitanju ovaj francuski gigant.

 

                                                                                  Jennifer Aniston

Barem dok se 2006. nije pojavio fascinantno dobar mladi dizajner koji je imao veze u francuskom Vogue-u. Statement silueta koja je odvalila pljusku malograđanskom poimanju modnih krpica, snažna ramena, povratak osamdesetih i mnoštvo punk/glam/rock momenata definirali su novu eru za Balmain koji je postao ultimativni faktor svjetske modne scene.

Od blogera i ostalih trendsetera, do poznatih faca koji su se pojavljivali na zabavama i crvenim tepisima, svi su bili ili su htjeli biti u Balmain kreacijama - tako je stvoren neviđen hype kojeg su dodatno potencirali čelnici francuskog Vogue-a koji su zacementirali status ove luksuzne kuće. Hlače i majice od nekoliko desetaka tisuća kuna, sakoi koji su doslovno nestajali s polica, kao i bogate haljine kojima Pierre Balmain daje blagoslov s „onoga svijeta", dokaz su koliko je njegov bio proročanski.

 

                                                                           Statement silueta

Onda prorok, danas profitni Mesija - Pierre je ostavio nasljedstvo kojem rijetko tko zna točnu vrijednost. Bez obzira na trenutno uhodavanje novog kreativnog direktora, vjerujemo kako Balmain nikada nije bio jači. S punim pravom.

Marko Banjavčić

Objavljeno: 25.05.2011. u 16:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p