SVJETSKA MODA

In Vogue

Anna Wintour VS. Carine Roitfeld

Od kada je premijerno prikazan prvi otvoreni intervju sa urednicom američkog Voguea, Annom Wintour, svaki tjedan na vidjelo izlaze izjave, stavovi i razmišljanja koja su do sada isključivo bila rezervirana za njezino brojno preplašeno osoblje. Javnost voli ekscentrične ličnosti i Wintour je nerijetko smatrana takvom osobom, međutim iza bob frizure, tamnih naočala i Gestapovskog režima, krije se jedan vrsni usmjereni marketinški um, koji je zacementirao svoje ime u svjetskoj modnoj povijesti. Anna Wintour je jedina žena na svijetu koja može- bez da trepne- narediti jednoj Oprah Winfrey da skine kilograme ukoliko želi naslovnicu Voguea, može se obrecnuti na tada predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton, nakon što je dotična odbila naslovnicu Voguea u vrijeme svoje kampanje, uništiti dizajnera sa jednim akcentiranim: „ne",  i  rasplakati ekscesnu pop zvjezdicu Rihannu sa uskraćivanjem obećane joj naslovnice. Strka oko odbijanja Rihanne radi golišavih fotografija, je posljednji trač koji je procurio u svjetske medije, direktno iz Vogueove redakcije. 

Stavljanje Rihanne na cover bio bi pametan marketinški potez, i Wintour će ga zasigurno iskoristiti u dogledno vrijeme, pogotovo jer je pjevačica ipak odlučila svjedočiti protiv bivšeg dečka, koji ju je prije nekoliko mjeseci brutalno pretukao, ali Vogue posjeduje određeni image koji je Wintour stvarala godinama i dovoljno je moćna da diktira ponašanje zvijezda koje žele dobiti naslovnicu, a takvih je puno.

annawointourretna_468x651.jpg

 

Spomenuti dokumentarac je nanovo pokrenuo lavinu govorkanja o njezinom odlasku sa mjesta glavne urednice. Kao pretendentica na mjesto se spominje modna ikona i urednica francuskog Voguea, Carine Roitfeld (53).

Mediji su često naglašavali određenu netrpeljivost između ove dvije dame, jer obje su modne ikone na svoj način, zaslužne su za stvaranje poznatih dizajnerskih imena (Wintour je za Galliana izlobirala poziciju u Dioru, dok je Roitfeld svesrdno podržala Hedija Slimana prilikom njegovog dolaska u YSL), obje obožavaju nositi krzno, i što je najvažnije: obje su urednice dvaju najpoznatijih izdanja Voguea (u ovaj dvojac možemo pridodati i talijanski Vogue koji je iznimno cijenjen radi eklektičnog sadržaja).

 

carine_roitfeld.jpg

 

Carine Roitfeld je pak sušta suprotnost Wintour. Njezin non konformistički stav i umjetnički pristup uređivanju magazina, su pozicionirali francuski Vogue kao izdanje koje čitaju oni koji modu razumiju, dok je američki Vogue - po mišljenjima modnih stručnjaka-  već odavno zagazio u jedan skoro pa kataloški  mainstream, koncentriran isključivo na profit. Upitana o odlasku sa pozicije Wintour je izjavila: „Nemam se namjeru povući, još imam toliko toga za ponuditi i napraviti". Roitfeld također odbija bilo kakvu pomisao na napuštanje francuskog  Voguea: „Nitko mi nije ponudio Annino mjesto, a i da jeste nisam sigurna da li bih ga prihvatila".

U mašti, svatko u svijetu mode sanja o čelnoj poziciji u najmoćnijem modnom magazinu na svijetu, ali realnost je nešto sasvim drugo.

 

PREVELIK ZALOGAJ ZA ROITFELD? 

Pomalo je smiješno kako neki modni stručnjaci naivno "drukaju" za imenovanje Roitfeldove, niti ne sluteći da bi joj prelazak u američki Vogue zasigurno značio smrt njezinog toliko obožavanog artističkog pristupa i siguran, po nju kompromitirajući ustupak Si Newhouseu, predsjedniku izdavačke kuće Condee Nast, kojega u ovom slučaju zanimaju isključivo brojke.

 

Francuski Vogue je zahvaljujući Roitfeld, još uvijek jedno od rijetkih izdanja koje svoje naslovnice poklanja osobama koje su dio modnog svijeta - modelima. Editorijali tog izdanja konkuriraju editorijalima fenomenalnog talijanskog Voguea, koji bi vjerojatno bio rasadnik životinjskih Cavalli printeva, da glavna urednica Franca Sozzani nema izvrstan smisao za odabir suradnika. 

Što bi konkretno Carine Roitfeld mogla ponuditi američkom čitateljstvu uglavnom naviknutom, na naslovnice sa Reene Zellweger, Nicole Kidman, Scarlett Johansson  i ostalu svitu američkih glumica? I kako uopće očekivati da će američki čitatelji Voguea razumjeti modnu poruku ove francuskinje?

 

Odgovor je: nikako! 

Upravo u tome leži genij Anne Wintour. Njezin control freek sistem  učinio ju je involviranom u svaki djelić magazina, da je gotovo nemoguće nastaviti tamo gdje je ona stala. Njezina nasljednica bi po toj teoriji u samom startu imala zavezane ruke te bi gledali situaciju u narodu poznatiju kao: „Halid mjesto Halida", točnije isti koncept samo drugo ime. 

U vrijeme kada je ekonomija nestabilna i modne kuće propadaju, politika Anne Wintour - ma koliko god komercijalizirana - jedna je od rijetkih svijetlih točki u smislu mode i profita, a u Americi umjetnost i profit, nažalost ne idu zajedno. 

Roitfeld je izgleda svjesna da bi takav potez bio jako velik zalogaj, te je to možda i razlog radi kojeg bi se nećkala, ukoliko joj se „posao snova" doista ponudi. Za sada, situacija se ne mijenja i obje ostaju u svom taboru, s tim da je rezultat još uvijek: Anna Wintour - sve modne urednice svijeta: 1:0

 

 Ana Pavić

 

 

 

 

Objavljeno: 03.06.2009. u 21:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p