SVJETSKA MODA

Ines Janković: 'Oduvijek su me fascinirale elegantne žene'

Intervju ususret reviji na BIPA FASHION.HR Cruise Collection-u

Ines Atelier

Opčinjena vječitim promišljanjem o estetici, od dizajna interijera dogurala je do onog modnog koji joj je, sudeći po fascinantnom portfoliju i popularnosti koju uživa, sjeo nekako posve prirodno, kao da joj je od mladih dana bio suđen. Ines Janković definitivno je jedna od najcjenjenijih modnih dizajnerica u susjednoj nam Srbiji. Svaka njezina kreacija odiše šarmom vanvremenskog, pedantnošću u izradi I elegancijom koja proizlazi iz fascinacije snažnim ženama koje svijetom koračaju uzdignute glave. I baš zato ženska publika toliko voli INES Atelier.

Ususret predstojećem BIPA FASHION.HR Cruise Collection-u, na kojem će Ines Janković 27. lipnja predstaviti svoju novu kolekciju, nastojali smo "ispipati" čime će nas poznata dizajnerica ovoga puta, na zagrebačkom platou Gradec, oboriti s nogu. Te smo, jasno, usput obradili još pokoju modnu temu. 

Ines Atelier

U ponedjeljak ćete zagrebačkoj modnoj publici predstaviti svoju novu kolekciju. Načuli smo kako svaki puta revijom iznova oduševite publiku i iznenadite je nečim novim. Stoga, što možemo očekivati?

Prikazat ćemo kolekciju za proljeće/ljeto 2017, inspiriranu skulpturama Constantina Brâncușija, točnije njegovom serijom “Bird in space”. Po istom principu kako je umjetnik pojednostavio fizičke atribute ptice, fokusirajući se na njen let i samu dinamiku, tako smo i mi kroz ovu kolekciju željeli predstaviti modernu ženu koja nije izgubila svoju senzualnost i sofisticiranost. Ona je slobodna i poletna, što je prikazano korištenjem laganih svilenih tkanina, s motivom krila, upotpunjenim detaljima neonskih boja. Kao specifičan vid primjene kontrasta, prisutna je upotreba Hi-tech satena, 3D mreže i koža u metalik tonovima, koji bezvremenskom izgledu daju notu svježine i inovacije. Biti oslobođen stega koje nam diktira današnje vreme, zapravo predstavlja najveći luksuz suvremenog života. Kada ih se uspijemo osloboditi, na bilo koji način, tada počinjemo stvarno živjeti...

Ines Atelier 
Kako biste opisali svoj dizajnerski rukopis? Što Vas inspirira u stvaranju?

Inspiriraju me ljudi, duh svjetskih metropola, umjetnost, putovanja… Kako sam se prvobitno bavila dizajnom interijera, ostala je ta sklonost ka upotrebi svedenih formi, čistih linija, s akcentom na diskretnim, ali upečatljivim detaljima, po kojima je INES Atelier postao prepoznatljiv.
  Ines Atelier
 
Kako je započela Vaša modna priča? Jeste li od ranih dana sanjali da budete dizajnerica ili ste pak maštali o nečem posve drugom?

Mogla bih reći da sam se već u ranom djetinjstvu počela da interesirati za odjevne predmete, boje, forme, materijale. Bila sam fascinirana elegantnim ženama i primjećivala sam na njima detalje što nije svojstveno djeci tog uzrasta. Tako je negdje nastala moja ljubav, prvenstveno prema estetici, koju sam kasnije primijenila na dizajn interijera, a zatim i na modu.
  
 
Osim prêt-à-porter linije i vjenčanih haljina dizajnirate i nakit, kako je do toga došlo? Što vas je ponukalo da proširite ponudu i na modne dodatke?

Nakit je nešto posebno izazovno i inspirativno za mene kao dizajnera. Za razliku od ready to wear ili bridal kolekcije, gdje moram voditi računa o dosta faktora, kako bi poslije bilo funkcionalno i nosivo, kada je riječ o nakitu mogu u potpunosti pustiti mašti na volju. Nakit promatram kao mala umjetnička djela koja vremenom dobivaju još više na značaju i mogu se prenositi s generacije na generaciju, poput obiteljskog nasljeđa.
 

Ovo Vam nije prvi puta da nastupate u Zagrebu. 2013. ste, naime, svoju kolekciju predstavili na FASHION.HR-u, sjećate li se tog iskustva? Što vam je ostalo u najljepšem sjećanju?

Bilo je predivno sudjelovati na FASHION.HR-u na samom početku karijere, kao što me raduje gostovati ponovo, sada kada je brend već etabliran. Dame u Hrvatskoj imaju mnogo stila i ono što me iznimno iznenađuje jest to što uživaju i podržavaju autorski rad i domaće dizajnere. 2013. je godina bilo predivno iskustvo, organizacija, modeli, scena... Sve je bilo ispoštovano na najvišem nivou, tako da ne sumnjam da će se isto ponoviti na FASHION.HR Cruise Collectionu-u.
 
 
Koliko ste se od 2013. godine do danas promijenili u estetskom izričaju?

INES Atelier je sada zreliji brend, ali ne u smislu publike kojoj je namijenjen, već u postavci koncepta, upotrebi modernijih materijala i višem nivou izrade. Ove godine smo napravili vlastitu proizvodnju i počeli smo izvoziti u neke od europskih prijestolnica. Idemo malim promišljenim koracima i polako rastemo iz godine u godinu. Naš cilj nije brz i kratkotrajan uspon, već nešto što će trajati iz generacije u generaciju.
  
 
Foto: INES Atelier
Objavljeno: 22.06.2016. u 10:39

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p