SVJETSKA MODA

Instagram projekt Dazed & Confused magazina

#dazedandexposed hashtag koji je osvojio svijet

Magazin Dazed & Confused već više od dvadeset godina gorljivo predstavlja mladenačku kulturu stavljajući naglasak na glazbu, kulturu, fotografiju i modu. Iako je baziran u Londonu, na njemu radi internacionalni tim pisaca, fotografa i stilista stvarajući iz mjeseca u mjesec Dazed koji se uspješno profilira kao najutjecajniji nezavisni časopis na svijetu. 

Osim tiskanog oblika, ništa manje nije popularan ni onaj digitalni, logično nazvan Dazed Digital.

Na ovom se portalu autori Dazeda fokusiraju na često kontroverzne i socijalno osjetljive teme u svojim tekstovima, intervjue s osobama iz svijeta umjetnosti, glazbe i mode čiji je rad često društveno značajan i objavljivanje fotografija mladih autora čije vrijeme tek dolazi.

Kao odličan nastavak svoje liberalne politike Dazed je ove godine pokrenuo Instagram kampanju nazvanu Dazed & Exposed.

 


Radi se zapravo o natječaju u kojem se sudjeluje jednostavnim dodavanjem hashtaga #dazedandexposed ispod fotografije s kojom želite sudjelovati. Prijaviti se mogu profesionalni fotografi, ali i oni koji se fotografijom bave na amaterskoj bazi, iz cijelog svijeta. Dazedovi autori svakog četvrtka biraju pobjednika tjedna čiji rad zatim objavljuju na svom Instagram profilu promovirajući tako autora, a na kraju mjeseca njegov rad objavljuju i na portalu zajedno s pobjednicima ostala tri tjedna toga mjeseca.
 
Ono što ovu kampanju čini posebno zanimljivom i društveno izuzetno značajnom jest tematski okvir koji sudionici moraju zadovoljiti kako bi bili izabrani. Redovito se radi o kontroverznim pitanjima kojima su Dazedovci skloni pa je tako primjerice u travnju tema bila cenzura, a jedna od pobjedničkih fotografija prikazivala je djevojku nagog trupa i bradavica 'cenzuriranih' popularnim emojima. Drugi je odličan primjer lipanjsko izdanje natječaja gdje su kao temu odabrali ljudska osjetila birajući kroz četiri tjedna fotografije koje najbolje prenose okus, opip, miris i vid.

 


Svakog tjedna natječaj rezultira otkrivanjem mladih talenata na kojima je velika odgovornost i težak zadatak prenošenja informacija javnosti o temama koje su još i sada, u 21. stoljeću tabu, koristeći se svojim najjačim 'oružjem' – fotografijom. 

Ovakvim se projektima Dazed&Confused bori protiv konzervativnog društva čiji stavovi, a zatim i djela često dovode do isključivanja onih 'drugačijih', te iako na prvom mjestu šokira, promiče toleranciju i ulijeva nadu za 'boljim sutra'.

 Nives Bošnjak
Objavljeno: 07.07.2014. u 12:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p