SVJETSKA MODA

Intervju: Iva Ljubinković (ABO)

‘Kada se dobro iskombiniraju, boje daju potpuno drugu dimenziju bilo kojem predmetu!’

njezine šarmantne detalje za uređenje interijera zaljubili smo se još davno, a nedavno su naša srca zatitrala i zbog njezinih fantastičnih oxfordica u jarkim i pastelnim bojama. Ona je Iva Ljubinković i krije se iza beogradskog branda ABO o kojem ovih dana priča cijela srpska i hrvatska modna scena.

Najprije se molim te predstavi našoj publici. Tko je Iva Ljubinković i kako je nastao brand ABO?

Diplomirala sam na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2009. godine i tad su počeli planovi za osnivanje ABO branda. ABO brand se pojavio na tržištu prije godinu dana kada sam izbacila svoju prvu kolekciju vintage namještaja i home decora. Uređenje interijera je moja velika ljubav i željela sam predstaviti svoju viziju uređenja prostora. Paralelno s tim razvijala sam ideju o cipelama koje će također biti klasične, ali opet dovoljno neobične i primjetne. Na njih sam željela prenijeti stil ABO namještaja po kojem sam bila prepoznatljiva, a to su prvenstveno vesele boje. Kako volim ravnu obuću odlučila sam da će to biti moj omiljeni oxford model.

Kako si došla na ideju da dizajniraš ovako maštovite cipele? Osim po zanimljivom dizajnu, ABO modeli odudaraju i zbog svojih kombinacija boja… Moram priznati da je ovo hrabar potez, jer velika većina trendseterica ipak pri kupnji ‘skupih’ cipela traži modele u bazičnim bojama.

U svom dizajnu koristim puno boja. Smatram da one pozitivno utječu na naše raspoloženje. Kada se dobro iskombiniraju, boje daju potpuno drugu dimenziju bilo kojem predmetu.

Koliko modela izbacuješ po sezoni i kako gradiš priču oko cijele kolekcije?

Po sezoni izađe minimalno 10 modela cipela, a svaka kolekcija mora biti šarena i jedinstvena. Kolekcije izlaze često i jako su limitirane.

Gdje se cipele izrađuju i kako izgleda cijeli proces izrade? Koliko si uključena u sam proces nakon dizajniranja?

Cipele izrađuje obućar, a cijeli proces je dugačak i jako zahtjevan jer se sve radi ručno. Prvo se po skicama napravi kalup, a onda probni modeli i krojevi. U samom procesu izrade ne sudjelujem osim što provjeravam je li sve napravljeno kako je bilo zamišljeno.
Osim svoje linije, tu je i linija za poznatu dizajnericu Anu Ljubinković. Ako sam dobro shvatila ti potpisuješ i njezine modele cipela koje upotpunjuju njezine kolekcije?

Dio kolekcije dizajniram za svoj brand ABO, a dio za svoju sestru Anu Ljubinković. To su cipele potpisane s ABO + Ana Ljubinković. Na taj način nas dvije surađujemo i upotpunjujemo Anin brand jer se ona bavi dizajnom odjeće i moj brand koji u ponudi ima i home décor.

Koja je cijena tvojih šarmantnih modela i gdje ih sve možemo nabaviti?

Cijene cipela se kreću od 120 eura do 160 eura. Prodaju se u butiku Ana Ljubinković u Beogradu (Belgrade Design District) i u butiku Dot. concept store u Podgorici u Crnoj Gori.
Postala si jako popularna i u Hrvatskoj pa nas zanima imaš li u planu širenje na regiju?

Naravno, u planu je širenje na cijelu regiju, a kasnije se planiram predstaviti i ostatku Europe.

Osim cipela, pažnju privlačiš i svojim savršenim komadima namještaja. Možemo li očekivati neke novitete u tom području?
 
U pripremi je nova kolekcija namještaja i home decora. Ona bi trebala stići na tržište za mjesec dana. Pripremam puno iznenađenja i nekih noviteta koje do sada nisam radila.
 

A.B.

Objavljeno: 07.11.2014. u 13:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p