SVJETSKA MODA

Iris van Herpen: Djevojčica iz budućnosti

Dizajnerica koja spaja modu i znanost
iris van herpen 
Kada bi švicarski CERN institut kojim slučajem imao odjeljenje za modni dizajn, glavni mastermind za tajne operacije u podzemnim bunkerima bila bi Iris van Herpen. Kako drugačije opisati nadrealno stvaralaštvo ovog dizajnerskog genija? Kao Rei Kawakubo koja susreće Husseina Chalayana na mračnim ulicama budućnosti? Ili pak kao inkarnaciju nenadmašnog Alexandera McQueena? Čudo od djeteta? Kao djevojčicu iz budućnosti koja je dojahala na nekom nepozvanom meteoru iz nepoznate galaksije noseći sa sobom neki izvanzemaljski know-how?

Neki, dosad neviđeni, haute couture koji u imaginarnom, klinički čistom laboratoriju ideja, spaja znanstvena otkrića, napredne digitalne tehnologije, inovativne tehnike izrade i tek izmišljene materijale. Možda je to najbliže što možemo doći opisu koristeći samo riječi. Avangardno i ekscentrično, preslabi su epiteti za Iris van Herpen. Bizarno, futuristički? Isto mlako. Trenutačno na planeti ne obitava niti jedan dizajner koji modi pristupa toliko interdisciplinarno kao ova tridesetogodišnja nizozemska vizionarka. Na putu svog magičnog stvaralaštva, ona vozi nekom drugom, neraskrčenom rutom. Konvencionalno i komercijalno, njoj je jednostavno bezveze. Ona je upravo antiteza svemu što je komercijalno. Njezin dizajn kombinacija je ideja koje crpi iz znanstvenih istraživanja, arhitekturalnih rješenja, plesnih pokreta i vizualnih umjetnosti. Inovacija. Sve što pravi dizajn jest ili bi barem trebao biti. Prelaženje granica poznatog i dosad viđenog, a ne puko recikliranje ideja i dosadna vrtnja u krug s blagim preinakama.
 
iris van herpen
Njezin se dizajn često opisuje kao skulpturalan jer ide onkraj ženske siluete, ne prijanja uz nju definirajući je organski već „izmišlja“ nove atribute, no isto tako i ide onkraj same mode i zalazi u sferu umjetnosti i znanstvenih otkrića. Reevaluira stvarnost. Ako ne postoji materijal koji joj treba da svoju zamisao pretoči u opipljivu formu, ona ga izumi spajajući nove tehnologije digitalnog svijeta i one zastarjele tehnike zaboravljenih zanata, kako bi čitavu priču zaokružila besprijekornim finišem ručne dorade koju još niti jedan kompjuter ne može nadmašiti. Fascinirana je „materijalima“ koje u prirodi ne može kontrolirati – vodom, zrakom i čistom energijom. Kada je 2007. pokrenula vlastiti brand brzo je počela eksperimentirati s 3D printom. Tada je bila pionirka, a danas se ta tehnika već duboko uvukla u sferu modnog dizajna. Haljine, ako ih uopće tako možemo nazvati, iz njezine Crystallisation kolekcije izgledaju kao da su napravljene od vode koja teče ženskim tijelom. Iris je isprintala vodu! Koliko lud i genijalan možeš biti?
 
iris van herpen
Eksperimentirala je i s magnetskim poljima, rekreirala biosfere udaljenih planeta, predimenzionirala kristalne formacije, dizajnirala odjeću koja stvara zvukove kada se dotakne i poigravala se čitavom plejadom optičkih iluzija. Trenutačno je okupira biološki fabricirana koža uzgojena u laboratoriju iz stanica krave, umjetno proizvedena svila toliko lagana da ju uopće ne osjetiš na koži, tekstil koji se mijenja pod utjecajem topline... Njezina opsesija znanošću, pisali su nastojeći odgonetnuti otkud dolazi ta luda genijalnost, možda dolazi upravo iz njezinog odrastanja na maloj farmi pokraj Amsterdama, u selu za koji ni sami Nizozemci ne znaju da postoji, u obitelji prekaljenih hippija koji mladoj Iris nisu dozvoljavali ni televiziju ni kompjuter. A možda se radi o utjecaju Lee McQueena, u čijem je ateljeu stažirala nakon studiranja na prestižnoj umjetničkoj akademiji Artez. Kakva god plejada utjecaja, urođenog talenta, bujne mašte i znatiženje bila u igri, Iris van Herpen je neprikosnoveni genij u svijetu današenje mode, vizionarka i inovatorica, čija će uloga postati jasnijom tek negdje u budućnosti.
 
iris van herpen
  
iris van herpen 
iris van herpen 
iris van herpen 
iris van herpen

Objavljeno: 14.04.2015. u 15:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p