SVJETSKA MODA

Isabella Blow

Isabella Blow

 

Isabella Blow, koja  samu sebe naziva ekscentričnom, je   prva u nizu mnogih modnih zvijezda ove generacije. Njen put uspjeha vrlo je inspirativan. Od male djevojčice koja je uživala probavati mamine šešire do jedne od najcjenjenijih stilistica. Rođena kao Isabella Delves-Broughton u Londonu 1958., živjela je  u Che Shireu prvih 21 godinu svog života, a studirala u Heathfieldu. Radila je razne poslove poput čišćenja i rada u trgovini. Poznata po svom fetišu, šeširima, 1979. se seli u New York i upisuje se na studij drevne kineske umjetnosti na sveučilištu u Kolumbiji, gdje dijeli sobu sa Catherine Oxemburg, ( Amandom iz Dinastije). Godinu nakon toga napustila je studij  i preselila se u Zapadni Teksas gdje je  počela raditi za Guy Laroche. 1981.  dobila je svoju veliku priliku kada su je upoznali sa  modnom direktoricom američkog Vogua  Annom Wintour, koja ju je prvo angažirala kao asistenticu, a nakon toga ju je zadužila da organizira modna snimanja.

Družila se sa umjetnicima poput Varhola i Basquiata. 1986. se vratila u London i postala asistentica Michaela Robertsa, tadašnjeg modnog direktora Tatlera i The Sunday Timesa i  zahvaljujući njemu postala je umjetnički direktor Tatlera.

1988. upoznaje Detmara Blowa na vjenčanju prijatelja. Nakon 16 dana poznanstva zaručili su se i oženili slijedeće godine. Imala je nos za prepoznat kvalitete mlade  ljude, pa je tako  otkrila  jednog od najvećih modnih talenata Philippa Treacyja. Prvi put ga je primijetila kad je '89. došao u Tatlerov ured noseći neobičan zeleni šešir. Jako joj je svidio njegov stil i nazvala ga je da joj napravi vjenčanicu.

Kratko nakon toga Tracey se preselio u Belgravijski podrum koji je pripadao Isabellinoj svekrvi gdje je radio i živio dvije godine. Osim Phillipa Trecya, Blow je otkrila dizajnere poput Alexandra McQueen, Husseina Challayana, modela Honor Fraser, Stellu Tennant, i Sophie Dahl. McQueen je zainteresirao Isabellu kad je predstavljao svoju kolekciju na koledžu St Martin u sklopu diplomskog rada.

Rekla mu je da želi kupiti sve iz njegove kolekcije, a on joj je ponudio kaput za 350 funti. Rekavši  mu da je to puno za studenta, on joj je  odgovorio“ali, to sam ja napravio“, te joj je prodao cijelu kolekciju za 5000 funti.

Od 1993 god.  Blow je radila četiri godine za britanski Vogue, pa je postala  modni urednik Sunday Times Style magazina gdje je provela pet godina. Danas radi kao modni direktor u Tatleru i surađuje sa Dupont lycra, Lacosteom i Swarovskim. 2002 god.  postala je subjekt neobične izložbe u londonskom Muzeju Dizajna zajedno sa svim šeširima koje je za nju napravio Tracey.

U isto vrijeme izašla  je Tracyjeva knjiga “When Philippe met Isabella“  koja sadržava fotografije i skice nekih od njenih najposebnijih i najzapamćenijih izdanja.

Objavljeno: 06.01.2007. u 11:39

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p