SVJETSKA MODA

It djevojke pariške društvene scene

Francuski socialite kružok zna kako uživati u životu
Prošlog tjedna, upoznali smo vas sa svijetom najistaknutijih njujorških pripadnica visokog društva, a danas je red došao na Pariz i njegov socialite milje, koji je u mnogočemu sličan, ali i različit u odnosu na onaj „preko bare". Strastveni u svemu što čine, bogati Francuzi tijekom godina su pokazali kako jedno uglađeno društvo zapravo ima dva lica; jednog dana to će biti smijeh, ples i humanitarni balovi, a već idućeg u javnosti će osvanuti skandalozne nepodoštine, bilo na poslovnom ili ljubavnom planu.

Iako mnogi spominju ime Marie Antoinette kao kraljevske preteče današnjim socialite damama, njezina pojava i geste izazivali su mnogo više zgražanja, nego divljenja, a područje filantropije također joj nije bilo jača strana. Ipak, jedna dama koja je već krajem 19. stoljeća odgovarala gore navedenom opisu suvremene francuske socialite kreme bila je madame Henriette Caillaux. Supruga francuskog ministra financija, uz uobičajene dužnosti jedne uglađene dame iz visokog društva, Francuskoj je također priredila ogroman skandal, kada je, nezadovoljna medijskim napisima o svom suprugu, potpuno smirena ušla u redakciju novina "Le Figaro" te pištoljem ubila urednika novina.

Elegantna i sofisticirana gospođa vrhunskih manira tako je ostala zapamćena kao hladnokrni ubojica, a povijest joj je do danas posvetila brojne knjige te filmske ekranizacije. Je li ikada požalila zbog svog postupka koji ju je doveo na stup srama, ne znamo, no činjenica je da se socialite svijet u Francuskoj otad vrlo malo promijenio. U današnje vrijeme nerijetko do nas putem medijskih kanala dolaze informacije o umiješanosti visokopozicioniranih i uvaženih pripadnika francuske elite u skandale koji najčešće uključuju novčane malverzacije, korupciju i kriminal, a Francuzi su također poznati po svojoj nestašnosti kada su u pitanju ljubavni izleti izvan bračnog kreveta.

Ipak, primjetno je kako je socialite krug u Francuskoj prilično zatvoren ili, bolje rečeno, orijentiran na samog sebe i to je ono što ga čini pomalo paradoksalnim. Uglađene gospođe, primjerice, nisu toliko sklone samopromociji poput Njujorčanki i ne morate očekivati da će svoje najnovije pret-a-porter komade instantno pokazivati cijelom svijetu. Osim toga, urođeni smisao za stil navodi ih na stalno ispitivanje trendova te istraživanje kakve se još neotkrivene dizajnerske zvijezde nalaze pod modnim nebeskim svodom.

Bogate Francuskinje nećete vidjeti ukalupljene u Herve Leger haljinu, Louboutin potpeticu i Birkin torbu, već će, koketne kakve jesu, uspostaviti vezu i s imenima za koje malo tko, sasvim nezasluženo, uopće mari. I pritom će izgledati odlično. Pariški chic u kombinaciji sa stalnim pomicanjem granica, čini ih neodoljivim prizorom na humanitarnim večerama, revijama i sličnim događanjima na kojima se ove dame najčešće okupljaju.

Jedna žena koja je u svojoj mladosti pomicala spomenute granice i na taj način zadirkivala oko javnosti, bila je Jane Birkin, polovica ekscentričnog para Gainsbourg, koja je zahvaljujući nepogrešivom njuhu za modu dobila možda najveće modno priznanje u životu, kada je Hermes po njoj nazvao svoju kultnu torbu. Dobre gene prenijela je i na svoje kćeri Charlotte Gainsbourg i Lou Doillon, koje su nastavile majčinim stopama i uplivale u umjetničke vode. Iako nisu karakteristične socialites djevojke, francuska javnost smatra ih takvima, budući s njima ipak dijele neke zajedničke značajke.

Charlotte je glumiti započela već s 15 godina, a do danas je ostvarila mnoge zapažene angažmane, uloge te odlike u vidu nagrada, kao što je Cesar, popularno zvani francuski Oscar. Osim toga, često ju možemo vidjeti na humanitarnim događanjima, večerama s dizajnerima te u prvim redovima Chanela ili Balenciage. Njen stil sam po sebi pun je oprečnosti; Charlotte pri svakom pojavljivanju djeluje kao da se oko stylinga nije previše trudila, a rezultat je u većini slučajeva fantastičan. Podjednako voli žensku i mušku modu, a potonju vrlo vješto inkorporira u stil jedne žene. Ono po čemu je u modnom smislu poznata definitivno su statement potpetice, koje redovito nose potpis Balenciage i dragog joj prijatelja Nicolasa Ghesquièrea. Ipak, Charlotte snažno podupire i domaće indie dizajnere, koji u spoju s njenom ličnosti jako dobro funkcioniraju.

Njezina polusestra Lou Doillon nije ništa manje nadarena. Dapače, čini se kako se ova mlada dama okušala u mnogo više umjetničkih grana od Charlotte pa je tako pjevala, glumila, pisala knjige te radila kao model. Danas ju često možemo vidjeti na službenim eventima u društvu polusestre i majke Jane, a pritom Lou odaje dojam potpuno neopterećene djevojke, koja s piste ne skida prvo što vidi, već izuzetno promišlja svaki pojedini komad koji planira staviti na sebe. Boem chic imidž može zahvaliti i svojoj ljubavi prema buvljacima, s kojih se uvijek vraća ruku punih vrećica. Osim no name odjeće, Lou voli Ann Demeulemeester, Maison Martin Margielu te Tsumorija Chisata, a sama imena dizajnera govore kako ova multitalentirana djevojka njeguje prilično poseban stil.

Iduće mlade nade francuske socialite scene jesu Claire i Virginie Courtin-Clarins, koje su ove jeseni započele sa službenim probojem na svjetsku medijsku scenu. Sestre su inače unuke Jacquesa Courtin-Clarinsa, utemeljitelja kozmetičke kuće Clarins i samim time iznimno bogate nasljednice, čiji stil u pravoj mjeri odražava stanje njihovih novčanika. O njima se ne zna mnogo, no stylish dvojac ove jeseni bio je odlučan u namjeri dočepati se pozornosti medija, a kao posrednik po tom pitanju poslužila im je moćna Anna Wintour, koja im je osigurala mjesta u prvim redovima na pariškom tjednu mode. Ubrzo su se svi počeli pitati tko su ove modno osviještene dame, a odgovor nije trebalo dugo čekati. Streetstyle blogeri obožavaju njihovu pojavu, jer je odličan materijal za njihove modne priče. Djevojke nose top dizajnere, a njihovi outfiti redovito su vrlo šareni i zaigrani, ali na jedan sofisticiran način. Osim toga, vole kombinirati različite teksture, uzorke i boje te na njihovim vretenastim tijelima doista sve odlično stoji. Što točno rade, to naravno nitko ne zna, kao što je obično i slučaj kod socialite dama, no uopće nema sumnje da će ovaj dvojac još dugo plijeniti pozornost medija.

Unuka Grace Kelly i kćer princeze Caroline od Monaka u središtu je pozornosti od malih nogu. Kao i svaka socialite djevojka pohađala je ženski internat, potom išla u državnu školu i na fakultet na kojem je stekla diplomu magistra filozofije. Osim što obnaša dužnosti karakteristične za monegašku kneževinu, svake godine sudjeluje na humanitarnim balovima, posjećuje modne revije te se bavi konjičkim sportovima, koji su njena dugogodišnja strast. Charlotte je aktivna i u području novinarstva, gdje je u prošlosti obnašala funkcije urednice u modnim časopisima, a s prijateljima je pokrenula i Ever Manifesto, besplatnu publikaciju koja upozoarava na štetan utjecaj modne industrije po okoliš. Što se njenog osobnog stila tiče, on je vrlo ženstven i uglađen. Djevojka koja je odrasla uz Karl Lagerfelda i njegove kreacije, tipična je Chanel djevojka, dok se nerijetko odlučuje i za Gucci te Stellu McCartney.

Clotilde Courau možda je najstarija dama iz našeg pregleda francuskih socialite dama, ali svakako je jedna od najuvaženijih. 2003. godine, ova glumica udajom je postala princeza od Savoye, no ona rijetko kada od svoje okoline očekuje kraljevski tretman. Često ju viđamo na filmskim festivalima i tjednima mode, a dobrotvorna događanja također joj nisu stran pojam. U modi je spremna za eksperiment i nikada dosadna i uobičajena. Elegantni stil savršeno personificiraju komadi Chanela, Armanija, Diora, Valentina i Yves Saint Laurenta, ali kada Clotilde napravi pomak, može ju se očekivati i u edgy Balmainu. Iznimno prizemljena za svoj status, francuska glumica djeluje kao prava princeza modernog doba.

Svaka od ovih dama, naravno, samo je kap u moru francuskih socialite djevojaka i gospođa, koje u svojoj domovini vole eksponiranost i poštovanje koje uživaju, no izvan granica rodne zemlje, čini se, ipak preferiraju anonimnost. Prilično paradoksalno za socialite dame koje vole bljesak fotoaparata, ali valja uzeti u obzir kako mnoge od njih vole svoj stil života isključivo zbog doprinosa koji daju zajednici. Na kraju krajeva, nakon Paris Hilton i sličnih party djevojaka, čini se kako je uobičajenu definiciju šupljoglavih djevojaka bez dana radnog staža potrebno hitno reinterpretirati.

H.B.
Photo: Zimbio, Wikipedia, Wikifashion

 

Objavljeno: 04.11.2011. u 15:44
Tagovi: socialites

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p