SVJETSKA MODA

Ivana Omazić-najpoznatija Hrvatica modnog svijeta

Ivana Omazić je tijekom svoje karijere radila i učila od najvećih.

Kada je Ivana Omazić predstavila svoju prvu kolekciju za Celine za sezonu proljeće/ljeto 2006. godine, mišljenja su bila podijeljena. Neki modni kritičari su bili više nego oduševljeni, drugi manje, a neki su je čak prozvali i spasiteljicom tog poznatog brenda. Prije nego što je Ivana preuzela mjesto kreativne direktorice modne kuće Celine, na tom mjestu vladali su Michael Kors i Roberto Menichetti, tako da se od Ivane unaprijed očekivalo mnogo. Celine je unatoč njima trebala nekoga tko će nakon stalnih promjena dizajnera omogućiti modnoj kući veliki 'comeback'.

 

Njezina druga kolekcija bila je hvaljena među modnim znalcima i časopisima. ''Meni je jako bitno da se žena osjeća slobodno, da se može slobodno kretati i da je u isto vrijeme i ženstvena. Nikada vulgarna,'' komentirala je za Dnevnik.hr. Međutim, neovisno o  pričama iz modnog svijeta, činjenica da je Zagrepčanka dospijela na tako visoko mjesto u modi već je sama po sebi izvanredna!

 

Ivana Omazić započela je svoj put u modne vode još sa pet godina kada je išla u posjete svojoj teti, modnoj stilistici, u Englesku. Kada je 1991. godine počeo rat u Hrvatskoj, Ivana je otputovala u Milano i upisala se na Europski dizajnerski institut. Uskoro je uslijedio posao za dizajnersko ime Romeo Gigli, a zatim se pridružila i prestižnoj Pradi.

 

Njezina karijera u Pradi stasala je od asistentskog mjesta do toga da je postala odgovorna za ready-to-wear kolekcije. Tako je imala priliku učiti od najbolje - Miuccie Prade. Također je radila za brend Prada Sport i Jil Sander. Nakon sedam godina u talijanskoj modnoj kući Ivana je zaključila kako je došlo vrijeme za promjenu. Baš je tada i Celine bila u potrazi za novom suradnicom. ''Znala sam jedino da se radi o jednom od simbola Pariza. Kada sam stigla, pregledala sam sve arhive i upoznala Madame Celine,'' izjavila je Ivana o počecima suradnje.

 

Nakon tri godine Celine je najavila kako će na Ivanino mjesto doći poznata Phoebe Philo. Ivana je izjavila kako je do prekida suradnje došlo zbog profesionalnih, ali i privatnih razloga, a mnogi su se iznenadili tom odlukom jer je Ivana oduševila svojim posljednjim kolekcijama. ''Zahvalila bih svima koji su dijelili sa mnom ove prekrasne tri godine,'' dodala je.

 

Svi se pitaju koji će biti sljedeći Ivanin korak. Modna kuća Celine na neki ju je način  obilježila jer je sada svi povezuju s istom. Međutim, ta suradnja je bila samo jedna u nizu njezinih uspjeha kojih će zasigurno biti još puno.

 

Tina Bačić

Objavljeno: 13.04.2009. u 12:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p