SVJETSKA MODA

Jane Birkin ne želi da se birkinica više zove njenim imenom

Okrutnost nad životinjama nije statusni simbol
Birkin
 
Stilska ikona, glumica, glazbenica i Hermèsova dugogodišnja muza Jane Birkin, po kojoj je slavna birkinica dobila ime i nosi ga već tri desetljeća, zatražila je od popularnog modnog brenda da se njezinom ime ukloni sa slavne torbice nakon što je, pogledavši potresni video udruge PETA, shvatila kako krokodili na farmama pogibaju radi ispoljavanja luksuza i statusa.
 
Kao što svaka zagrižena ljubiteljica mode zna, prisjećajući se slavnog citata iz Seks i grada, birkinica nikada nije bila samo obična torba. Ona je uvijek bila mnogo više od toga. Ona je bila statusni simbol. Torba koja dokazuje da imaš stila i novaca (od 15.000 pa sve do nekoliko stotina tisuća dolara), a i vremena budući da se na Hermesovu ljubimicu ponekad znalo čekati na kilometarskim listama - čak i nekoliko mjeseci. Vremenom je postala ikonični komad i sinonim za dobar stil. Jane Birkin taj je prestižni komad, koji su svi željeli imati u svojim rukama, inspirirala svojim životnim stavovima, ljepotom i bezvremenskim stilom.
 
Jane BirkinJane Birkin
 
"Nakon što sam upozorena, od strane udruge PETA, o klanju i okrutnom postupanju prema krokodilima od čije kože se izrađuju Hermes torbice, uputila sam pismo brendu da moje ime uklone s proizvoda dok ne pronađu bolju praksu," stoji u priopćenju za medije potpisanom od strane Jane Birkin.
 
Iz stožera luksuznog modnog brenda odmah su se oglasili rekavši kako na snimkama nije njihova farma krokodila te kako oni poštuju etičke principe (?!?). Pitamo se, iskreno, koji je to etički ispravan način za zaklati životinju radi torbice kako bi netko na drugom kraju svijeta nosio skupi statusni simboli ispod ruke? Snimke oderanih krokodila koji su još živi ili način na koji im se čupa kralježnica, toliko su gnjusni da nam se okrenuo želudac. I pitamo se još, što će točno Hermes po tom pitanju učiniti? Povući najpopularniju inačicu od krokodilske kože ili ju preimenovati? Kako bilo, preostaje nam čekati rasplet situacije i nadati se kako će ubrzo doći kraj ovakvom nehumanom tretmanu nad životinjama.
 
 
T.L.
Foto: Hermes/ Getty Images
Video: Youtube
 
Objavljeno: 29.07.2015. u 15:11

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p