SVJETSKA MODA

Je li Donatella iscrpila nasljeđe kuće Versace?

Versace couture 2013.

Od Donatelle Versace ne očekujemo prevelika iznenađenja. Hiper seksualizirani komadi odjeće koji se referiraju na bogatu arhivu pokojnog Giannija, standardna su pojava u svakoj kolekciji nasljednice Versace imperija.

Recept „posudi i preinači" jedno je vrijeme funkcionirao, zahvaljujući blagosti kritike koja kuću Versace poštuje radi duge tradicije i činjenice da je Gianni zauvijek promijenio svjetsku modnu scenu, međutim, pogled na posljednje kreacije Donatelle Versace nameću pitanje: „tko će ovo odjenuti?".

Do prije nekoliko godina Donatella je mogla računati na rusko tržište koje se naglo preokrenulo i zatvorilo vrata staroj gardi kiča, a širom ih otvorilo Miucciji Pradi i kući Marni. Ruske trendseterice kupuju krzna u neon bojama ali tek u onom trenutku kada ih na pistu pusti Miuccia Prada.

Posljednja kolekcija Versace Ateliera koja je predstavljena u Parizu inspirirana je arhitekturom, točnije staklenim kupolama/krovovima čija se fragilnost sukobljava sa željeznim konstrukcijama zgrada. Svoje viđenje tog „sukoba" Donatella je prikazala kroz seriju strogih krojeva koji se prožimaju s fluidnim materijalima; zlatno odijelo s naglašenim ramenima, predimenzionirani sako/haljina izrađen od svjetlucavih trakica, haljine s krznenim umecima na ramenima. U samu izradu komada uloženo je mnogo vremena i truda te je javnosti otkriven podatak kako je jedna jakna šivana čak 500 sati kako bi se utkale sve zlatne niti i minijaturni kamenčići i kristali!

Revija je zatvorena sa serijom plastificiranih neon haljina koje će eventualno dobro izgledati u editorijalima, ali na crvenom tepihu ne bi im pomogla ni sama Carrie Bradshaw.

 

A.P.

 

 

 

Objavljeno: 21.01.2013. u 15:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p