SVJETSKA MODA

Je li moguće ostati samouvjeren muškarac u kaputu oslikanom crvenim ružama?

Recenzija muškog tjedna mode by Grgo Zečić

Dizajneri ženskog pret-a-portera ulaze u svoje završne pripreme što se tiče produkcije zamišljenih ideja koje će nam prezentirati za nešto više od dva tjedna u New Yorku. Modna karavana zagrijava svoje motore i sprema se u avanturu prikazivanja zimskih kolekcija koje vole svi od reda: dizajneri, urednici i kupci. Zima uvijek dozvoljava više prostora za manevar po pitanju inspiracije i konačno slojevitosti odjeće koja pod težim materijalima znatno lakše oblikuje željenu siluetu.

Sinkronizaciju muških dizajnera već smo usvojili ali zato mnogi predviđaju kako ćemo uskoro vidjeti sinkronizaciju muške i ženske mode na svjetskoj sceni. Naime, moć oštrih krojeva na odijelima i kaputima zavladala je Milanom i Parizom ali prije vladavine nad muškim kolekcijama ovu smo pojavu mogli vidjeti u pretkolekcijama ženskih dizajnera. Od McQueena do Michaela Korsa gotovo svi su primarni fokus posvetili Savile Row jaknama i pomno krojenim hlačama kao da će se raditi o najvažnijoj pojavi sezone.

Muške boje u toj filozofiji spremno brani Nicolas Ghesquiere za Balenciagu - kuću koja polaže posebno pravo kada govorimo o preciznim krojevima kirurške čistoće. Ponovno nailazimo na trend skinny chic modela koji dodatno ističu svu oštrinu uniformirane atmosfere Balenciaginih odijela za novu sezonu.

 

Rei Kawakubo za COMME des GARCONS odavno putuje nekim svojim oceanima koji se nikada ne dodiruju sa općom strujom. Njena reinkarnacija viktorijanskog punk muškarca koji više asocira na ženu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Kawakubo provocira sa svim onim što bi po svim načelima modne kulture trebalo biti faux pas u muškom ormaru.

Tu su točkice, goleme ruže, suknje i razne deformirane pelerine obilježene romantičnim printevima te ženskim ovratnicima. Rei svoju snagu krije u egzekuciji materijala ali i poruke koja konstatno propituje što zapravo muška moda predstavlja.

 

Feminizira li muškarca prije svega ponašanje ili pak odjeća koju nosi? Je li moguće ostati samouvjeren muškarac u kaputu oslikanom crvenim ružama? Ako pitate Stefana Pilatija za Yves Saint Laurent sve što muškarcu treba su crne kožne hlače i dnevni rock smoking. U jednoj od svojih najboljih muških kolekcija Pilati se uhvatio sigurnog terena u kojem ne može previše pogriješiti.

Na temelju crne kože miješa bikersku jaknu i klasičan baršunasti sako u sasvim novoj dimenziji. Kao i u slučaju brojnih revija ove sezone naglasak je na stegnutom struku i hlačama visokog kroja.

Opsesiju rock uniformom Pilati otkriva na samom kraju revije u seriji potpuno kožnih modela koji svoje originalne reference crpe sa svih strana: od avijatorske jakne do toliko omiljenog punka. 

 

Grgo Zečić

Objavljeno: 22.01.2012. u 20:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p