SVJETSKA MODA

Kako je Gareth Pugh odbacio konvencionalnu modnu reviju?

Engleski dizajner zamijenio svoju parišku reviju za njujorški performans

U četvrtak je u američkoj modnoj prijestolnici održan event neuobičajenog sadržaja za jedan uobičajeni tjedan mode. Naime, engleski je modni dizajner, Gareth Pugh, zamijenio klasičan termin svoje revije koja se trebala održati u Parizu za nekoliko tjedana za termin na njujorškom tjednu mode i to kako bi tamo izveo performans.

Dizajner je izjavio kako je oduvijek htio učini nešto takvo, a sponzorski ugovor koji je potpisao s Lexusom napokon mu je to i omogućio. Nije bilo konvencionalnih sjedećih mjesta ni odjeljaka do kojih vas osobno vode mladi studenti modnog dizajna koji su se žestoko borili da bi dobili taj posao. Imali ste samo prostor. Prostor je bio okružen velikim ekranima na kojima su prikazivani komadi iz Pughove nove proljetne kolekcije, ali na modelima u pokretu, vrlo mutno i nejasno. U sredini se smjestilo sedam plesača Random Companyja britanskog koreografa Waynea McGregora koji su izvodili performans s vrlo malo odjeće na sebi dok se u pozadini uzdizala anđeoska kreatura ili feniks, kako ju je sam Pugh nazvao.

Esencija ovog performansa jesu suprotnosti između prirodnog i sintetičkog, tijela i stroja, britanskog folklora i suvremene visoke tehnologije. Gareth Pugh je time dokazao da je linija između mode i umjetnosti vrlo tanka pa i sasvim izbrisiva ako se barem na trenutak potrudimo odbaciti konvencije.

Budući da je svojim kupcima i obožavateljima oduzeo iskustvo revije, Pugh je odlučio objaviti lookbook ove kolekcije u vrijeme svog uobičajenog pariškog termina kako bi im omogućio da ipak pobliže prouče sadržaj njegovog najnovijeg uratka.


Nives Bošnjak
 
photos: Guliver/Getty
Objavljeno: 06.09.2014. u 10:18

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p