SVJETSKA MODA

Kako je Rihanna pokorila njujorški tjedan mode

Riri je priredila spektakl o kojem svi pričaju
Sinoć je ovosezonskom NYFW stigao spektakularan kraj. Nakon što se prije nekoliko tjedana proširila vijest kako će Rihanna nastupiti na ovogodišnjem izdanju kao glavni dizajner iza vlastitog brenda Savage x Fenty, bilo je jasno kako u pitanju neće biti još jedna generička revija, a ni kolekcija.

Prije nekoliko godina, u suradnji s Pumom, Rihanna je po prvi put predstavila vlastitu modnu kolekciju. Ono što je isprva bio šok modnoj industriji da jedna pjevačica dobije mjesto na pariškom tjednu visoke mode, ispostavilo se kao jednom od boljih revija u to vrijeme. No, to je bilo tada. U međuvremenu je Bad Gal Riri pokrenula i Fenty Beauty, make up liniju te liniju donjeg rublja i svega što ide uz njega, Savage x Fenty. U svega nekoliko godina, iako još uvijek drma glazbenim ljestvicama, Rihanna je postala zvučno ime čija pojava ruši sve pred sobom, pa tako i s ovom revijom sinoć.


Savage x Fenty je brend donjeg rublja čija je prvotna misija promicanje inkluzivnosti i prirodne ljepote. Svi komadi su cjenovno prihvatljivi, posebice kad postoje oni brendovi gdje će vam kupnja grudnjaka oštetiti džep i do četveroznamenkastih brojki te, očekivano, gotovo uvijek rasprodani. U svega nekoliko mjeseci otkad brend postoji, Rihanna i njena vizija suvremene #unapologetic žene nametnula se kao onom najpoželjnijom, no možda se pitate zašto? Odličan primjer je upravo ova posljednja revija gdje su travnatom pistom kao iz kakvog futurističkog filma prošetale žene svake rase, oblika tijela, težine, visine, pa čak i one trudne. U pitanju nije nikakva generička revija već performans. Odjeća je zapala u drugi plan, ovdje su žene bile te radi kojih se okupilo mnoštvo i to jasno kao dan. Jedna za drugom i u grupicama, izlazile su djevojke i žene savršeno usklađene u ritmu prirode i elektronske glazbe koji je odzvanjao halom. Zelena oaza s nekoliko futurističkih elemenata te niz raznolikih modela koje, svaka u svom ritmu, ali savršeno usklađene, šetaju, trče i plešu pistom. Ovaj spektakl, u pravom smislu te riječi (Google is your friend) neodoljivo me podsjetio na performanse kakve je nekoć veliki McQueen uvijek priređivao. Iako uspoređivati Rihannu i McQueena nema nikakve stvarne osnove jer je Alexander bio genijalac van svog vremena, lijepo je vidjeti kako se našao netko poput nje, potpuni autsajder, koja je odlučila modni sistem podrediti vlastitoj viziji, a ne pratiti već ustaljenu šablonu. Tako su svoje mjesto na njenoj reviji pronašle sestre Hadid, Joan Smalls i Duckie Thot, ali i niz „nepoznatih“ lica čija su tijela i izgled daleko prisniji onima koje svakodnevno viđamo. Tu je bila i Rihannina muza Slick Wood koja je ujedno vidno trudna „odjevena“ u svega naljepnice za bradavice i gaćice na vezanje, niz plus size modela, one niže, više, različitih profila koje su, vidno ponosne prošetale odnosno otplesale pistom.


Istovremeno, nemoguće je ne spomenuti još jedan kultni brend donjeg rublja koji je izgrađen na slavnim osobama, a danas propada. Radi se, naravno, o Victoria's Secret koji je svima najpoznatiji po impresivnom showu koji priređuju svake godine, minucioznom castingu te nizu probranih djevojaka čija lica i tijela mnogi pokazuju svojim trenerima i plastičnim kirurzima. Ipak, ono po čemu je VS najpoznatiji jest apsolutna suprotnost onog što je Riri sinoć prikazala. Godinama se bore s optužbama za rasizam i promicanje negativnih društvenih vrijednosti, a nedavno je sve to kulminiralo saznanjima kako im je prodaja pala i primorani su zatvoriti niz trgovina. Možda kad bi shvatili da koliko god društvo obožava gledati nestvarne djevojke i sanjariti da izgledaju poput njih, postoje i oni kojima oči ipak nisu zamazane iskrivljenom percepcijom onog što je zaista lijepo, a ne nametnuto.Foto: Getty Images
Objavljeno: 13.09.2018. u 15:36

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p