SVJETSKA MODA

Kako je stvarao genijalni Alexander McQueen?

Dizajnerov rad ovjekovječen je knjigom fotografija

Kako bi knjigom fotografija ovjekovječio čaroliju stvaranja svojih teatralnih kolekcija, Alexander McQueen u 2008. je godini angažirao fotografa Nicka Waplingtona, koji je svojim objektivom popratio svaki korak kreativnog procesa ovog modnog virtuoza i njegova tima.

Vizualna dokumentacija onoga što će se pokazati kao McQueenova posljednja kolekcija, bila je spremna za objavu u trenutku kada si je dizajner oduzeo život, zbog čega je njeno objavljivanje tada odgođeno te će svjetlo dana napokon ugledati ovog listopada.

Nick Waplington popratio je kolekciju za jesen/zimu 2009./2010., naziva 'The Horn of Plenty', koja je reflektirala 15 godina McQueenova rada i ubrzo nakon njegove smrti dobila obrise kultnog.

Ova kolekcija ostat će upamćena kao provokativan prikaz iskrivljenih oblika i dramatičnih printeva, naročito pepita uzorka koji je zamišljen u nizu nesvakidašnjih struktura i popraćen ukrasima za kosu Philipa Treacyja, koji ih je izradio od vreća za smeće, limenki i automobilskih felgi.

Sve zajedno kulminiralo je kolekcijom koja se pozabavila idejom recikliranja mode i više nego ikada zrcalno odrazila McQueenovu odanost coutureu, povijesti i izuzetnom rukotvorstvu. Kontroverzna i groteskna ljepota koja negira konvencije ovjekovječena je na 120 fotografija, koje je svojedobno selektirao i izabrao sami McQueen.


H.B.
Photo: Nick Waplington (Alexander McQueen. Working Process.)

 

Objavljeno: 16.09.2013. u 15:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p