SVJETSKA MODA

Kamo ide Gisele Bündchen?

Manekenska legenda povlači se s modnih pista
Gisele Bundchen 
Gisele Bündchen. Jedna od rijetkih, ako ne i jedina, trenutačno aktivna manekenka kojoj straight muškarci znaju ime, zlatna djevojka koja, za razliku od Linde Evangeliste, ne ustaje iz kreveta za mnogo više od deset tisuća dolara, povlači svoj prepoznatljivi, suvereni galop sa svjetskih modnih pista kojima je koračala gotovo dva desetljeća.
 
Svrgavajući s trona, krajem devedesetih, devastirani i ispijeni crack-whore izgled koji je obilježio heroin-chic, i vraćajući u modu supermodel look koji je predsjedao pistama prije pojave Kate Moss, sasvim je legitimno postaviti pitanje označava li ovo umirovljenje Gisele Bündchen kraj jedne modne ere?
 
Gisele Bundchen
 
Poznata po svojem beach babe izgledu, visokim jagodičnim kostima, vretenastom tijelu i nevjerojatno dugim nogama, Gisele Bündchen nije dugo trebalo da svoje ime s marginalnih modnih pista propelira do zvjezdanih visina. Proboj u sam modni vrh brazilske granate, kako ju mediji običavaju nazivati, bio je gotovo eksplozivan. Promućurni agent uočio ju je na sasvim prigodnom mjestu za traženje novih manekenskih nada - u fast food restoranu dok je sa školskim kolegama jela hamburgere na izletu u brazilskom Sao Paolu. Istim onim školarcima koji su je, u maniri bezobzirnog dječjeg podbadanja, zvali Oliva jer je oduvijek bila viša od svih u razredu i tanašna kao prut. U to je vrijeme mlađahna Gisele sanjala o velikoj karijeri odbojkašice u nacionalnoj reprezentaciji, pa je ponuda da se okuša u modelingu naišla na blagi otpor nakon kojeg je, u konačnici i nasreću, popustila. Samo je dvije godine lijepa manekenka hoduckala domaćim brazilskim pistama, tu i tamo bivajući odbijena radi, kako su joj govorili, povećeg i pomalo orlovskog nosa, nakon čega je debitirala na njujorškom tjednu mode noseći Carolinu Herreru i Oscara de la Rentu.
 
Gisele Bundchen
 
Pravi proboj uslijedio je nakon što ju je zapazio dizajnerski genij Alexander McQueen odabravši je za svoj legendarni Rain show. Bila je jedna od rijetkih koja je na gigantskim potpeticama mogla hodati mokrom i skliskom pistom kao da livadom trčkara u tenisicama. Lee ju je nakon velikog londonskog debija prozvao The Body, otimajući slavni nadimak Elle MacPherson, izazvavši gotovo histeričnu otimačinu za mladom Bündchen. Već naredne godine u svoj je portfolio upisala prestižne kampanje za Versace, Chloe, Missoni i Valentino, a 1999. naslovnicom za Vogue i pripadajućim editorijalom The Return of the Sexy Body fotografiranim objektivom Stevena Meisela, označava kraj ere heroin-chica kojim su vladale suhonjave djevojke neuredne kose i praznog pogleda.
  
Gisele Bundchen 
Za bankovni račun odjednom superpopularne Gisele kreću bajkoviti dani. Početkom milenija potpisuje, nimalo tajnovit, ugovor s Victoria's Secret zaokružen na rekordnu cifru od 25 milijuna dolara te vrlo brzo postaje najpoznatijom anđelicom, a VS postaje nezamislivim bez njezinog samouvjerenog galopiranja pistom, u oskudnom donjem rublju i ogromnim krilima na leđima. Popračena masovnom histerijom, Gisele Bündchen je ubrzo postala pravo household ime za kojim su se trgale najjače modne kuće, a svaki ju je respektabilni magazin nastojao ugostiti na ulaštenim stranicama svojih naslovnih strana. Svaka torbica koju bi Gisele ovlaš prebacila preko lakta postala bi u rekordnom roku bestseller s listom čekanja. Plastični kirurzi bili su zatrpani njenim slikama izrezanim iz novina koje su žene donosile u žarkoj želji da im doktori instaliraju iste takve trbušne mišiće ili pak poprsje, a frizeri magično rekreiraju identične takve uvojke.
 
gisele bundchen
 
Niti nakon raskida lukrativnog ugovora s Victora's Secretom, nad karijerom Gisele Bündchen nisu se nadvili kišni dani. Ime brazilskog übermodela suvereno je gostovalo na prestižnim Forbseovim listama najbogatijih i najutjecajnijih, a novinski natpisi kitili su je epitetima poput keš mašine i najplaćenijeg modela svih vremena. Tijekom svoje dosadašnje karijere krasila je tisuće naslovnica, prodala milijune parova svojih Ipanema sandala, okušala se u glumi ulogom u filmu Taxi te jednom sporednom u Vrag nosi Pradu, a kada bismo nabrajali sve njezine kampanje ta bi lista išla do beskraja. Trača i žutila željna publika pratila je svaki njezin kako poslovni pa tako i privatni korak, od petogodišnje veze s Leonardom DiCaprijem, prekida najzgodnijeg slavnog para i dijeljenja skrbništva nad zajedničkim psom, usputnih ljubavi, protesta PETA-e radi nošenja krzna, kontroverzne naslovnice Voguea s LeBron Jamesom koju su opisali kao rasističku jer je mnoge podjećao na filmski poster King-Konga, njezinih dobrotvornih akcija pa sve do sadašnjeg braka s Tomom Bradyjem te bavljenja pitanjem kako je moguće tako dobro izgledati nakon trudnoće?.
 
gisele bundchen
  
Nakon gotovo dva desetljeća, legenda modnih pista odlučila se pozdraviti s koračanjem tjednima mode, s daljnjom namjerom da snima editorijale i kampanje za velike modne kuće uz koje je još vezana ugovorima. Zadnje će korake u svojoj manekenskoj karijeri posvetiti domaćem terenu, mjestu s kojeg je njezin proboj u zvjezdane visine i krenuo, noseći krajem travnja reviju za brazilski brand Colcci. Sasvim je sigurno da će ispražnjeno mjesto Gisele Bündchen dugo izgledati poput neke tužne crne rupe, a pitanje je samo: kuca li to na modna vrata neko novo vrijeme, vrijeme za pet minuta slave nekih novih klinki tijekom kojeg ćemo opet nostalgično jecati za dobrim starim danima? Vrijeme će pokazati.
 

Objavljeno: 24.03.2015. u 16:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p