SVJETSKA MODA

Kate Winslet šokirala fotošopiranom fotografijom?

Mediji se okomili na fotografiju glumice objavljene u modnom časopisu
Kate Winslet
Glumica Kate Winslet oduvijek je bila poznata po svojim oblinama, a osvojila je brojne žene kad je reagirala na svoju naslovnicu GQ Magazinea na kojoj se, po njemu mišljenju, koristilo previše Photoshopa. Kako godine idu to joj, čini se, dorada fotografija više ne smeta. Jesu li nove fotografije objavljene u modnom časopisu Harper's Bazaar previše dorađene ili ne, komentirala je hrvatska modna fotografkinja Jelena Balić.


U La Perla bodyju i Max Mara baloneru Kate Winslet izgleda zanosno u novom editorijalu Harper's Bazaar časopisa. No, mediji su se okomili na glumicu jer su nedavno izašle fotografije na kojima se vidi da Kate i ne izgleda kao na obrađenoj fotografiji. Brojni obožavatelji su razočarani jer je Kate bila jedna od rijetkih zvijezda koje su kritizirale prekomjerno korištenje Photoshopa.

Uvijek me nasmiju senzacijski članci koji prozivaju Photoshop na temelju usporedbe jedne finalne modne fotografije i snapshota celebrity osobe ili modela ulovljenog u opuštenim trenucima na plaži dok apsolutno ne znaju da ih itko fotografira. Moda je takva kakvu znamo, pratimo i volimo na račun truda desetaka ljudi oko finalnog izgleda jedne fotografije – modela koji se za snimanje pripremi kako bi izgledao najbolje moguće, fotografa koji svjetlom, kutom snimanja i direkcijama modelu od njega može na fotografijama dobiti onaj njegov najbolji prikaz; vizažista i frizera koji šminkom i frizurom ističu najbolje, a skriju loše karakteristike izgleda; te na kraju krajeva stilista koji je i u ovom slučaju Kate obukao tako da joj istakne najbolje atribute, a skrije ono “nepoželjno”. Dok god smo i dalje u eri gdje modni urednici i klijenti iz industrije biraju celebrity osobe za promociju i prodaju mode, oni će dobivati isti tretman koji dobivaju i modeli, koje se jednako tako retušira. I to mi je OK. Naravno, u svemu treba postojati mjera, za koju smatram da na ovim fotografijama iz Harper’s Bazaara nije prijeđena, to je i dalje Kate, snimljena na način da izgleda najbolje što može. Ono što će meni zauvijek ostati apsurd je negodovanje zbog Photoshopa dok god imamo pune ormare push up grudnjaka, štikli, steznika, šminke, ekstenzija za kosu i svega što nas čini imalo drugačijima od slike koju vidimo u ogledalu kao od majke rođeni“, komentirala je Jelena Balić fotografiju koja je podigla medijsku prašinu.
 
Kate WinsletKate na snimanju novog filma "The dressmaker"

Kao što je naglasila Jelena, svaka fotografija za modne časopise prolazi detaljnu fazu pripreme, a za jednu finalnu fotografiju zaslužan je veliki tim čiji zadatak je da predstavljena osoba izgleda najbolje što može. Photoshop je samo jedan od alata kojim se to postiže, a fotografija snimljena na cesti i ona koja se pripremala danima, nisu stvari koje se mogu uspoređivati. Trebamo li se ljutiti na Kate i sa zgražanjem promatrati ove dvije fotografije? Svakako da ne. Trebali bi uživati u lijepoj fotografiji i nepotrebne komentare čuvati za neke druge slučajeve.

Mija Dropuljić
Foto: Splash News, Harper's Bazaar

Objavljeno: 02.02.2015. u 15:50

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p