SVJETSKA MODA

Klinac kojeg obožavaju manekenke

Predstavljamo: Alexander Wang

Priča o uspjehu ovog tajvansko/američkog dizajnera naprosto je nevjerojatna.

U svoje dvadeset i četiri godine uspio je postići nemoguće - osvojiti američku scenu koja je žudjela za novim „it" dizajnerom (nakon što se zaluđenost Marc Jacobs-om smirila), ali i otvoriti dućane diljem svijeta čime je potvrdio svoj status novog miljenika publike.

 

Alexander Wang, inače izuzetno probitačan i impulzivan mladić, zaobišao je sva pravila struke. Umjesto završenog fakulteta, odmah se bacio na posao kod najvećih imena industrije. Pripravništvo u ateljeu Jacobs, ali i mjeseci provedeni kod Derek Lama, dovoljna su referenca koja garantira ostajanje u poslu koji na dnevnoj bazi izbacuje par novih kreativaca sa šansom uspjeha.

Odustao je od fakulteta, čuvenog Parsons-a kojeg je upisao nakon što se iz San Francisca preselio u modnu metropolu New York, i krenuo u avanturu koju su svesrdno podržavali članovi njegove uže obitelji.

 

„Ukoliko si spreman raditi po cijele dane kako bi ostvario svoju viziju, onda imaš moj blagoslov..." - riječi su njegove majke koja ga je oduvijek podupirala u svemu što je radio. Upravo te riječi bile su dovoljne za promišljanje o prvoj kolekciji koja će ga, kako se kasnije pokazalo, baciti na tron zvjezdanog neba mladih snaga koje definiraju scenu. Rad na kolekciji krajem 2007., kada je skupljao novce ne bi li uspio realizirati svoju viziju u sklopu američkog tjedna mode, isplatio se već krajem siječnja iduće godine kada je posjetio ured urednice Teen Vogue-a.

Oduševljena njegovim uličnim pristupom i pomalo grungy efektom kojeg je unio u ready to wear komade, odlučila ga je preporučiti velikim imenima modne industrije čiji kapital znači sve.

                                                              Prva kolekcija za jesen/zimu 2008.

Zašto Teen Vogue? Zato što je Wang tada imao svega dvadeset godina, a pretendirao je na mjesta puno starijih kolega s ogromnim CV-om.

 

                                               Dvije je sezone Erin Wasson bila zadužena za styling...

Prva kolekcija, ona za jesen/zimu 2008., donijela je potrebni dašak svježina na relativno uspavanu i sve više posrnulu američku modnu scenu. Miješanje odjeće vintage prizvuka sa onom koja odaje naznake visoke mode, izrazita orijentiranost na uličnu modu te komadi koje možete nositi na dnevnoj bazi - karakteristike su koje je dobio od kritičara čime je započeta karijera u vremenima koja su bila samo ne poticajna.

Pad burze koji je uslijedio, ali i povlačenje velikih robnih kuća iz potrage za novim imenima uspješno je zaobišao uz pomoć utjecajnih kolega.

 

Nagrada za najboljeg dizajnera godine, koju je dobio 2008., u njegovu je blagajnu kasirala točno 200 tisuća dolara, tako da je nastavio graditi svoje carstvo. „Htio sam ženama dati ono što im nedostaje - veste od kašmira, kožne jakne i male crne haljine..." - njegove su riječi kojima je opisao svoj uspon na modnoj sceni koja je ubrzo prihvatila sve njegove ideje.

 

Mischa Barton, Rachel Bilson, Ashley Olsen i mnoge druge trendseterice prigrlile su estetiku „novog Jacobsa" koji se strelovito probio na njujorškoj sceni koja teško oprašta lošu kolekciju. Njegov daljnji rad dodatno je razvijao potpis sada već etabliranog dizajnera koji je otvorio dućane po cijelome svijetu.

Od Kine do SAD-a, Wang ima publiku koja se ne libi dati par stotina dolara za poderanu majicu koja izgleda nošeno.

 

Upravo je u tome ključ - orijentacija na mladost, odnosno snagu ulične mode donijela mu je mnoštvo vjernih obožavatelja koji svoje kovčege za Hamptons pune njegovim komadima, unatoč neslaganju roditelja koji bi svoju djecu radije voljeli vidjeti u nečem sasvim drugačijem...

Marko Banjavčić

Photo: zimbio.com, style.com

Objavljeno: 06.07.2011. u 13:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p