SVJETSKA MODA

Knjiga o modnoj fotografiji koju ne smijete propustiti

Patrick Rémy spojio modu i umjetnost u jedno izdanje

Često nam u ruke dopadnu kojekakvi modni časopisi, listamo i prevrćemo njihove stranice, neke s većim, neke s manjim interesom, a pogled obično zaustavljamo tek na onim stranicama  koje se ističu među sterilnim i već poprilično prožvakanim vizualnim porukama. Što se krije iza oka fotografa, način na koji donosi vlastitu viziju ženskog tijela i mode, je li to doista samo još jedna modna fotografija ili nešto više? Razmišljanja su to i pitanja koja se, nekako, nameću sama od sebe.

Uklonimo li fotografije iz njihovog izvornog konteksta, odnosno, izostavimo li magazinske natpise, tih nekoliko redaka teksta čija je svrha informirati potencijalne kupce, fotografija automatski gubi  svrhu promocije modnih imena i prodaje proizvoda. Gubi svrhu konzumerizma i dobiva novu dimenziju, onu umjetničku, ili barem onu koja joj je bliska. Upravo to je bila glavna nit vodilja,  Patricka Rémya, urednika, konzultanta i kustosa specijaliziranog za modne fotografije. Spojiti na neki način modu i umjetnost. Kako tvrdi, dobiveni rezultati su zapanjujući, stoga je odlučio odati počast cijelome desetljeću konceptualnih i modnih editorijala u obliku svoje nove knjige, imena, The Art of Fashion Photography.

Glavni raison d'être ove publikacije, bio je ukloniti fotografije sa stranica časopisa, maknuti ih sa stolića dnevnih soba, frizerskih salona i svakojakih čekaonica, te ih prenijeti na police knjižara. Jednostavno rečeno, sabrati ih i objaviti u knjizi. Jer stranica knjige, svojom posebnom teksturom papira te posebnom magijom kojom odiše, daje fotografiji jedan sasvim novi status - obavezu da prodaje snove. Obavezu da je sagledamo s jedne sasvim nove perspektive. 

Od zadivljujućih fotografija afričke tematike Viviane Sassen do glamuroznog hollywoodskog scenarija Jeffa Burtonovskog, Patrick Rémy, ujedinio je talente dvadeset osmero međunarodnih fotografa, kako bi nam dočarao nove estetske izazove moderne fotografije. Pravi zlatni rudnik eksperimentalne fotografije koje koketiraju s umjetnošću, ukoričene u 220 stranica čistog vizualnog užitka. 

Knjiga je izašla 21. travnja. Dakle, što drugo reći, nego - trk u knjižare!

 

Ivana Franka Kolonić

 

Objavljeno: 23.04.2014. u 10:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p