SVJETSKA MODA

Koji su vodeći stariji modeli današnjice?

Zlatne godine proživljavaju svoj trenutak u modnoj industriji

U proteklih nekoliko godina izgleda kao da se stvari u svijetu modelinga mijenjaju. Osim što su se u fokusu u posljednje vrijeme našli 'plus size' modeli, i oni stariji dobivaju sve više pozornosti. Činjenica jest da moda prodaje iluziju i dosta dobro živi od nje, a svi mi konzumenti tu istu iluziju potajice volimo promatrati, diviti joj se i misliti da je možemo dostići. Iako bi bilo nerealno očekivati korjenite promjene u industriji, svakako je osvježavajuće vidjeti raznolikost i realnu ljepotu zastupljenu u medijima koji nam kroje percepciju, htjeli mi to ili ne.

Mnogi tvrde da upravo stariji modeli trenutno proživljavaju svojih 15 minuta slave u modnoj industriji. Brojni su dizajneri i brandovi uskočili na taj vlak. Marc Jacobs je prije nekoliko dana otkrio da je prekrasna 64-godišnja Jessica Lange novo zaštitno lice Marc Jacobs Beauty kampanje, NARS je angažirao 68-godišnju Charlotte Rampling kao svoje lice, Kim Basinger je u 60. godini potpisala ugovor s IMG Models, a American Apparel je u posljednjoj kampanji odlučio da će ih predstavljati 62-godišnja Jacky O'Shaughnessy. To je samo nekolicina brandova koja se odlučila na ovakav korak, koji u većini slučajeva ipak ispada samo kratkoročan. Bez obzira na sve, svaka kampanja s angažmanom neke od ovih fascinantnih žena svojevrsna je mala pobjeda nad nerealnim kultom mladosti i generalnim stavom da žena s godinama gubi na svojoj privlačnosti, ljepoti i važnosti.

Jedno od najpoznatijih i najuspješnijih lica ove zlatne kategorije svakako je ono Daphne Selfe, koja se u svojoj 84. godini može pohvaliti s karijerom koja traje posljednje 62 godine. Potpuno prirodna, vitka te duge i srebrne kose, u poznim je godinama počela raditi više nego u mladosti, i to s imenima poput Dolce & Gabbane, Rankina, Maria Testina i Michiko Koshino, a dugom popisu dodaje i kampanje poput onih za Niveu i Olay.

Jednako vitalna i očaravajuća je i China Machado (83), poznata kao dugogodišnja Avedonova muza i prva Azijatkinja koja se kao model pojavila na naslovnici modnog časopisa (Harper's Bazaar, 1959.). Iako često naglašava kako više nije model, učestali angažmani i intervjui joj ne dopuštaju umirovljenje. Jedan od posljednjih angažmana je onaj za brand Cole Haan, čije je zaštitno lice bila povodom slavljeničke kampanje, a tu su i W magazin te poznati Barneys.

Sljedeća fascinantna žena s popisa jest Carmen Dell'Orefice (82), koja nije stala raditi otkad se s 15 godina pojavila na naslovnici Voguea. A snimljenih naslovnica je imala više u zadnjih 15 godina nego ikada prije u mladosti, i to za najpoznatije modne časopise. Radila je s nekima od najvećih fotografa prošlog stoljeća, uključujući Cecila Beatona, Normana Parkinsona i Richarda Avedona, a impresivan život lijepe Carmen ovjekovječit će se i na velikom platnu.

Ime koje također pripada ovom popisu je i Jacquie 'Tajah' Murdock koja je s 82 godine krasila Lanvinovu kampanju. Legendi Apollo Dance Theatrea je ovo inače bilo ispunjenje mladenačkog sna.

Nezaobilazna je svakako ikonična Lauren Hutton, koja i sa 70 godina prednjači u broju snimljenih naslovnica. Samo u američkom Vogueu se na naslovnici pojavila rekordnih 26 puta, a u brojnim je stavkama modne industrije postavila nove standarde.

Jacky O'Shaughnessy je lice koje vam se od 2011. godine smiješi s American Apparel kampanja. Jacky ima 62 godine, bavi se glumom, a u ulozi modela se našla tek u AA kampanji, i to nakon što je zamijećena u nekom restoranu. Ova prekrasna žena u posljednjoj se kampanji skinula i pokazala nam figuru na kojoj joj mogu pozavidjeti mnoge duplo mlađe kolegice...

Još jedna prirodna i očaravajuća žena u 56. godini je Yasmina Rossi, kojoj je karijera ozbiljno započela tek s navršenih 45 godina. Radila je za YSL, Hermes, Jil Sandera te Macy's, a često navodi kako se sada osjeća ljepše i sretnije nego u svojim dvadesetima.

       

       

Androgena ljepotica Kristen McMenamy sa svojih 47 godina najmlađa je u ovoj skupini, no ova divna manekenka ne prestaje snimati kampanje i nositi revije za najpoznatije svjetske brandove i dizajnere, a mnogi je krase impresivnim atributom - legendarna. 

   

 

Matea Martek

photos: you magazine, dolce & gabbana, theory, saint laurent, lanvin, vogue, cole haan, elle, american apparel

 

Objavljeno: 28.02.2014. u 10:48
Tagovi: modeli

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p