SVJETSKA MODA

Kolekcija slavne Vivienne Westwood na London Fashion Weeku

Što nam je pripremila modna velikanka za iduću hladnu sezonu?

Kolekcija koju je Vivienne Westwood prezentirala u Londonu bila je prava retrospektivna aleja svih dugogodišnjih nadahnuća ove neprikosnovene modne ikone. Prva dama punka desetljećima iza sebe mijenjala je modnu siluetu, gradila bastione subverzivnosti te hrabro iznova i iznova reinterpretirala modu, a sada je tako nepretenciozno i damski nenametljivo krenula putovima vođenima nostalgičnim prisjećanjem. S akcentom britanske elegancije iz doba Charlesa Dickensa, pomiješanog sa siluetama koje podsjećaju na Diorov New Look te samo natruhama punka u tartan uzorku, crvenim tregerima i pokojem komadu od kože, londonska kolekcija ove velikanke britanske mode tako je nježno zaokružila dojam koji upućuje na smiraj jednog plodnog životnog stvaralaštva. 


Vivienne je još jednog dokazala zašto ju s punim pravom smatramo dizajnerskom ikonom ma da je posljednjih godina odustala od pomicanja modnih granica. Ona je to činila u žaru svog mladenačkog bunta, kada je povijest to tražila, a sada je svu svoju dosadašnju inspiraciju ugradila u jednu staloženu, odraslu, damsku i potpuno britansku kolekciju kodirajući time vlastitu prepoznatljivu estetiku. Londonskom pistom prošetala je i mlađahna unuka slavne dizajnerice dodajući show-u začin nečeg bliskog i osobnog. 

Neizbježni karirani uzorak pojavljuje se na svega nekoliko komada, kolekcijom dominiraju sakoi i kaputi idealni za tipičnu englesku Working girl, a čitav je dojam zaokružen fantastičnim cilindrima, cvijećem u uvojcima kose, svilenim maramama te niskama bisera oko vrata koji dodaju dašak glamura. Poneka nonšalantno raskopčana košulja ili ovlaš zaogrnuti sako te prozirne čarape s trokutastim uzorkom unosili su jedinu dozu nemira u kolekciju za nadolazeću jesen i zimu. Londonski šarmantno, nenametljivo i genijalno. Nakon ove londonske revije nemoguće je ne postaviti jedno sasvim logično pitanje: može li itko ikada dostojno zamijeniti Vivienne Westwood? 

  

 

Tina Lončar

photos: Vivienne Westwood Facebook page

 

Objavljeno: 17.02.2014. u 19:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p