SVJETSKA MODA

Kontroverzna mršavost

Mršavice još uvijek u vrhu modne industrije

Plus size ovo - plus size ono: velike porcije, hamburgeri, auti i stanovi. Sve je postalo ogromno, pretjerano i više nego ekscentrično. Dekadentno te loše po čovjeka i njegov okoliš.

Osim jedne male stvari - mode, točnije modne industrije koja još uvijek živi na skromnih pedesetak kila s kojima jedva izlazi na kraj. Sve za dobru fotografiju koja će prodati časopis - znate, i to je puno kada nastojite manekenku ugurati u golem kostim viktorijanskog stila, ukrašen mnogim detaljima uz, naravno, previše modnih dodataka.

Zašto bi žrtvovali veličinu materijala kada možemo žrtvovati manekenku?! Upravo ovakva logika dovela nas je do ruba neuhranjenosti kojeg su mnoge djevojke već odavno prošle. Kako bi opstale na tržištu lijepih i savršenih, moraju se podvrći strogim pravilima mode. Ne postoji alternativa.

Zašto je tomu tako? Zašto je žena u modnoj industriji postala kronično gladna? Više je razloga:

-          manji konfekcijski brojevi svakako izgledaju bolje

-          na izradu odjevnog komada manjeg konfekcijskog broja utroši se i manje  

           sirovine, dok je cijena ista kao i onog većeg broja, dakle ne isplati se 

           proizvoditi velike brojeve

-          ljudi su tašti i žele ono što ne mogu imati

Nedavne najave kako će veliki Marc kreirati plus size kolekciju uzdrmale su modni svijet no takva je činjenica i više nego očekivana. Nakon posljednje kolekcije za Louis Vuitton, kada je izabrao par „jačih" modela za pistu, počela su nagađanja što se to točno događa u LV carstvu.

Jeste se prisjetili kako nekako moramo pobijediti recesiju? Naravno, uvođenje novog potrošača u igru svakako je poželjno, makar žrtvovali image kojeg imate u javnosti. I tako, ni krivi ni dužni, dobili smo nešto veće brojeve jer su, eto, dizajneri ujedno i altruisti te se spremaju za nominaciju za Nobela.

Malo sutra, rekli bi kolokvijalno. Sve je to igra koju pametni znaju odigrati.

Kao dokaz za takva nagađanja svakako je mlada Freja Beha Erichsen koja svojom tjelesnom konstitucijom ne prestaje sablažnjavati moralnu javnost koja u njoj vidi opasnost po živote mladih djevojaka.

Previše je mršava, liči na dječaka i da, lezbijka je - komentari su finih kritičara koji ne vide dalje od standardnog vidokruga. No Freja je trenutno vruća roba - odradila je sve poznate revije i snimila kampanje za najjača imena modne industrije - od Tom Forda do Balenciage - Freja je posvuda. Navodno ima lijepo lice. Navodno. Činjenica da Freja stane u nulti broj nije joj odmogla.

I gdje smo sada? Tamo gdje smo bili i prije tri godine. Gledamo mršavice i mislimo kako smo debeli. Nije stvar u modi - stvar je u nama. Mi smo svi, očito, pacijenti. Samo si to ne želimo priznati.

 

Marko Banjavčić

Photo: MODERN LOVE BY CRAIG MCDEAN: INTERVIEW

 

 

Objavljeno: 09.08.2010. u 23:50

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p