SVJETSKA MODA

Kontroverzni editorijal V magazina

Crystall Renn i Jacquelyn Jablonski dokazale da moda stoji svima

Mogu li uistinu samo mršavice krasiti fotke editorijala? Praksa se polako mijenja i sve češće modni magazini angažiraju plus size model. naravno, dalo bi se diskutirati jesu li one uistinu „plus" ili zapravo „normal" size, ali moramo priznati- djevojke poput Crystall Renn također mame uzdahe.

Upravo ona krasi nadolazeći broj V magazina, zajedno s novim licem Jacquelyn Jablonski. I editorijal bi bio kao i svaki drugi da one ne stoje ponosno jedna kraj druge, svaka sa svojom figurom u identičnoj odjeći. A obje izgledaju fantastično! Visoke su oko 175 cm i imaju dugu tamnu kosu, ali tu sličnost prestaje. Dok se Jablonski uklapa u manekenske standarde, Renn nosi britanski broj 16 (otprilike naš 46). Obje su odjevene u outfite inspirirane plemenima, a fotografirao ih je Terry Richardson. Ovaj editorijal čini se kao nastavak revije Marka Fasta koji je odlučio prezentirati svoje modele naizmjence na klasičnim i plus size modelima. Njegov cilj je bio da dokaže kako njegova odjeća pristaje svima, a revija je bila toliko van „granica ukusa" modnog svijeta da je stilist dao otkaz. Renn, jedna od najpoznatijih manekenki svoje vrste objavila je i knjigu u kojoj govori o počecima svog bavljenja manekenstvom, ambiciji i konačnom prihvaćanju oblina. „Željela bih vidjeti kako modna industrija otvara vrata različitostima jer različitost je ono što nas čini lijepima." Istaknula je kako se modeli izgladnjuju kako bi stali u haljinicu dječje veličine.

                    

Kako inače biva, tresla se gora, a rodio se miš. Usprkos vapajima medija, roditelja, a i pokoje države, ove godine su dvije manekenke umrle od poremećaja u prehrani, a Ralph Lauren se našao na udaru zbog fotošopiranja već ionako mršavih modela do te mjere da izgledaju kao da će se prelomiti u struku. Čini se da svijet mode igra po vlastitim pravilima i ne planira mijenjati navike.

 

B.K.

Objavljeno: 25.12.2009. u 13:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p