SVJETSKA MODA

Lady GaGa

Modno osvježenje ili cura koja je malo pretjerala?

Talent Lady GaGe otkrio je producent Akon koji je poznat po svojim suradnjama s Britney Spears, Fergie, Pussycat Dolls i Gwen Stefani. Kada je primjetio njezin pjevački talent ponudio joj je suradnju sa svojom producentskom kućom 'Kon Liv Distribution'. Tako je 2008. godine došlo do lansiranja njezinog prvog albuma 'The Fame', a pjesma 'Poker face' je postala glavni hit!

Stefani Joanne Angelina Germanotta rođena je 1986. godine, a kao mala je stalno pjevala uz hitove Michaela Jacksona i Cyndi Lauper. ''Uvijek sam bila zabavljačica!'' komentira Lady GaGa. ''Oduvijek volim rock, pop i kazalište. Kada sam prvi put otkrila grupu Queen i Davida Bowiea, shvatila sam kako ustvari mogu raditi sve troje.'' Inspiraciju za svoje umjetničko ime pronašla je upravo u pjesmi Queenovaca - 'Radio Ga Ga'. Kada je imala 4 godine naučila je sama svirati klavir, s 13 godina skladala je svoju prvu pjesmu, a s 14 je već nastupala u klubovima na noćima 'otvorenog mikrofona'. Kada je navršila 17 bila je jedna od dvadeset djece koja su bila prijevremeno primljena u 'Tisch School of the Arts' u New Yorku, a s 20 je već pisala pjesme za poznate izvođače poput Pussycat Dolls.

Za album 'Fame' napisala je sve tekstove, skladala melodiju i odsvirala većinu toga. Njezine pjesme mješavina su dancea, electro popa, rocka i disco muzike. ''Pop kultura je umjetnost i niste cool ako je mrzite. Ja sam ju prihvatila i ona se provlači kroz cijeli moj album.'' Naravno da je popom zarazila cijeli svijet koji nije mogao prestati pjevušiti ''Po Po Poker face'', a pjesma 'Just Dance' bila je nominirana za nagradu Grammy.

Međutim, njezina glazba ipak nije prva stvar koja opisuje Lady GaGu. Lateks, koža, trikoi i kosa spletena u mašnu samo su neki od njezinih zaštitnih znakova koji su uzdrmali svijet. Neki su je zbog toga proglasili otkačenom i pravim modnim osvježenjem, dok je drugi još uvijek gledaju u čudu i komentiraju kako je sve to ipak malo 'too much'. ''Kada skladam glazbu, razmišljam o odjeći koju želim nositi na pozornici. Radi se o svemu skupa - umjetničkom nastupu, modi i pop glazbi. Za mene sve to ide zajedno i postaje jedna priča.'' Njezine muze su Donattela Versace i Peggy Bundy, zato što su legendarne i provokativne. A provokatina je i ona sama. Lady GaGa pojavljuje se u javnosti ne noseći ništa osim šljokićastih gaćica i najlonki. Također voli 'artie' modele poput raznih instalacija na odjeći, origami i skulpturiranih haljina. ''Nikada me ne oduševi samo jedan komad odjeće. Meni je važan cijelokupni izgled. Ne želim nositi nešto samo zato što je lijepo.'' GaGa je oko sebe okupila i tim dizajnera pod imenom 'Haus of GaGa' koji dizajnira njezine kreacije za nastupe.

Teško je odlučiti je li Lady GaGa nova modna ikona ili je ipak malo pretjerala. Njezin stil nemoguće je kopirati, a njezine kombinacije apsolutno su nenosive. Ipak, zato što je drugačija od svih i nosi stvari koje se drugi ne bi ni sjetili, stvara nešto potpuno novo i privlačno. Sviđa vam se ili ne, njezin stil je jedna mala umjetnost.

 

Tina Bačić

Objavljeno: 21.04.2009. u 21:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p