SVJETSKA MODA

Legendarni urednik koji je zadužio modni svijet

Tko je zapravo Andre Leon Talley?
Svim štovateljima mode, ime Andrea Leona Talleyja dobro je poznato, a većina nas složit će se kako je njegova pojava jedna od živopisnijih u modnome svijetu. Modni urednik, kritičar i kolumnist, čija je karijera započela u časopisu Interview uz bok velikom Andyju Warholu, nakon tri dekade aktivnog rada za najpoznatiji modni magazin na svijetu, u američkom Vogueu postao je institucija za sebe. Mnoge je upravo iz tog razloga šokirala njegova nedavna odluka o prelasku u magazin Numero Russia, koja je podignula medijsku buru nezapamćenih razmjera.


Rezimirajući njegovu bogatu karijeru, doista je teško obuhvatiti sve njene svijetle trenutke i zapravo bi valjalo početi od Talleyjevih mladenačkih dana i prvih susreta s modom. Ljubav naspram mode, tada 12-godišnjem dječaku usadila je njegova baka Bennie Frances Davis, koja ga je sama odgajala nakon razvoda njegovih roditelja u Durhamu u Sjevernoj Karolini. Iako je bila čistačica, Bennie Frances nedjeljom je nosila skromnu, no svejedno vrlo finu odjeću, koju bi zajedno sa svojim unukom nabavljala u njujorškoj robnoj kući Saks Fifth Avenue.

                                               Oscar de la Renta, Anna Wintour & Andre Leon Talley

Njen nepogrešiv smisao za stil na Andreu je ostavio neizbrisiv trag, no prije nego se otisnuo u modne vode, Vogueov urednik diplomirao je francusku književnost na sveučilištu Brown na Rhode Islandu. Umjesto da postane profesor, kao što je namjeravao, Talley se pod utjecajem svojih prijatelja 1974. godine seli na Manhattan. Dobivši pismo preporuke iz škole dizajna u kojoj je nekoć kratko boravio u sklopu programa razmjene studenata, Talley započinje volontirati za MET Costume Institute, u kojem susreće svoju drugu veliku životnu mentoricu i bivšu urednicu Voguea, Dianu Vreeland. Uz njene savjete, Talleyjev osjećaj za modu i umjetnost potpuno je procvjetao, a modna legenda također ga je upoznala s Andyjem Warholom, kod kojeg je 1975. godine započeo raditi kao recepcionist magazina Interview.

Njegova monumentalna pojava, obilježena već tada prilično neobičnim stilom, u vrlo je kratkom roku privukla pozornost zaposlenika, a urednici su mu iste godine dali mnogo veću odgovornost te je Talley dane provodio pišući celebrity profile poznatih i slavnih. Nakon kratke uredničke politike koju je vodio u magazinima WWD i Ebony, prava prekretnica za njegovu karijeru javlja se 1983. godine. Talley se tada zapošljava u ultimativnoj modnoj bibliji kao urednik modnih vijesti, a pet godina kasnije u krilo mu je sletjela titula Vogueova kreativnog direktora.

Modni mag, Vogue je 1995. godine nakratko zamijenio pariškim izdanjem magazina W, no na dobro poznatu adresu vraća se već 1997. godine, kada započinje s pisanjem svoje kolumne Style Fax, kasnije znane pod naslovom Life With Andre. Iste godine Andre je zaslužio titulu 'editor-at-large', koju je zadržao sve do 2010. godine, kada su ga čelnici Conde Nasta degradirali. Odluci je prethodila Talleyjeva želja da kao sudac sjedne u žiri modnog reality showa America's Next Top Model, no Anni Wintour ta se ideja nije nimalo svidjela. Osim što mu je zamjerila njegovu pretjeranu eksponiranost na televiziji, Wintour je jednom prigodom ponuđena suradnja s emisijom Project Runway, koju je ova glatko odbila, smatrajući kako će takva kolaboracija pojeftiniti imidž Voguea.

Talley je nakon toga dobio titulu 'contributing editor' i nastavio koketirati s televizijom, s kojom je u dobrim odnosima još od 2007., otkako gostuje na ABC televiziji kao stručni komentator mode s crvenog tepiha dodjele Oscara. Njegov lik pojavljuje se i u filmu 'Seks i grad' te u Vogueovom dokumentarcu 'The September Issue'.
Desna ruka Anne Wintour također je vrlo involvirana u politiku - Talley nikada nije skrivao svoje simpatije spram demokrata, a pogotovo spram obitelji Obama, koju je u modnome smislu pripremao za Predsjednikovu inauguraciju. Njemu omiljena prva dama SAD-a, Michelle Obama, upravo je po njegovom nahođenju za prvi inauguracijski bal odjenula dizajn tada relativno nepoznatog Jasona Wua, kojem je karijera nakon toga krenula naglom uzlaznom putanjom.

                                                                                 Jason Wu & Andre Leon Talley

Talley je Michelle Obamu brzo zavolio zbog načina na koji se odijeva i načina na koji komunicira kroz modu, a u standardnim hvalospjevima koje o njoj niže u medijima, ističe se jedna rečenica koja je itekako primjenjiva i u njegovom slučaju - 'Michelle Obama je prva dama koja shvaća da moda može biti zabavna', baš kao što to shvaća i ovaj modni mag, čije su odjevne kombinacije uvijek vrlo originalne, pomaknute i nadasve duhovite, iako ćete priznati da im ne manjka glamura.

                              Andre Leon Talley, Naomi Campbell, Oprah Winfrey, Renee Zellweger

Klasično muško odijelo u Talleyjevoj egzekuciji poprima sasvim novi karakter, a strane mu nisu ni ogromne dizajnerske torbe, kaputi od egzotičnih životinjskih koža te krznene stole, kojih je u posjedu u podjednakom broju kao i njegova šefica Anna Wintour. Vrhunac luksuza za Talleyja su UGG čizme u koje je dao ugravirati svoje inicijale, kao i custom made košulje i pamučne maramice, koje po astronomskim cijenama nabavlja u prestižnom pariškom butiku Charvet. Iako je njegova pojava i danas podjednako upadljiva kao i nekoć, Talley će za sebe reći da je sada tek umjereno ekstravagantan.

                                                                             Andre Leon Talley, Anna Wintour

Osim živopisnog stila, Andre Leon Talley ima osobnost dive i bogato enciklopedijsko znanje, zbog čega je svaki dostupan video s njim u glavnoj ulozi pravi užitak za gledanje. Osim što od ovog modnog maga možete mnogo naučiti, Andre je vrlo iskren i otvoren te ga po kriteriju izjava često svrstavaju u rang Karla Lagerfelda, iako su njegove kritike uvijek dobronamjerne, pristojne i, što je najvažnije, konstruktivne.

                                               Andre Leon Talley, Carolina Herrera, Karl Lagerfeld

Zbog svega rečenog, ovaj čovjek koji živi modu od 0 do 24 uspio je zapanjiti svijet novim pravcem u kojem će se kretati njegova karijera. Rezident Voguea tako će od sada biti tek njegov dopisnik u elektronskom obliku (na Vogueovom websiteu i Youtube kanalu), a glavni posao odrađivat će na poziciji 'editor-at-large' pri magazinu Numero Russia. Mediji su danima spekulirali o razlozima njegova odlaska iz Voguea potkraj veljače, a kao glavni motiv naposljetku se ispostavio novac.

Kao što je i sam na kraju potvrdio, u Rusiju je otišao zbog vlastite financijske sigurnosti te iz straha da sa svoje 64 godine neće moći otplatiti vlastite hipoteke. Premda je u svojoj službenoj izjavi naglasio da obožava Rusiju, iz koje je u prošlosti često obavljao dopisništvo za američki Vogue, stvar koja ga je najviše oduševila u pregovorima s magazinom bila je upravo njegova izdašna plaća. Slijedom događaja, svoju poziciju uz Annu Wintour u prvim redovima revija Andre je zamijenio onom uz uredništvo magazina Numero, a osim knjige 'Little Black Dress' koju izdaje u travnju, šuška se kako slavni urednik također pregovara mogućnost vlastitog talk showa.

                                                                      Andre Leon Talley, Tyra Banks

Kao svoje najveće životno postignuće Talley danas ističe svoju dugotrajnost na Vogueovim stranicama te obogaćivanje modne publike pričama koje su oduvijek bile informativne, zabavne i poučne te odražavale najviše standarde Vogueove uređivačke politike. Nakon prelaska u ruski Numero, Talleyjeva izjava kako je svijet njegov ured i kako ne možeš sjediti u kutiji šibica i biti kreativan napokon je poprimila smisao, a gdje će ga zadržati njegova nezaustavljiva karijera, tek preostaje vidjeti. Jedno je sigurno, za ovog modnog maga tek nebo je granica.


H.B.
Photo: Guliver/Getty

Objavljeno: 22.03.2013. u 13:20

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p