SVJETSKA MODA

„Ljudsko je tijelo moja inspiracija…“

Intervju: Thorsten Jankowski

Nakon par izmijenjenih mailova pala je odluka - napravit ću intervju s jednim od poznatijih umjetnika njemačke fotografske scene kako bi vam što više približio razmišljanja ovog krajnje jednostavnog umjetnika.

Njegove fotografije vrlo često nađu svoje mjesto na stranicama GQ-a, što je već uspjeh kojeg bi mnogi poželjeli, no to nije jedina stvar koja determinira karijeru gospodina Jankowskog.

Ljubav prema tijelu, koje se nalazi u centru svih njegovih fotografija - zanimljiva je činjenica koja omogućava upliv mode, naročito dizajna u svim njegovim aspektima, čime se otvaraju mogućnosti rada na modnim pričama i kampanjama (što je već dio njegove prakse i naš glavni interes).

Što vam LJUDSKO TIJELO predstavlja u životu? Kako se odnosite prema njemu? Je li ono inspiracija, način da sagledate stvari na nov način? Ljudi (čak i danas) imaju čudan odnos prema golotinji na fotografijama.

Ljudsko je tijelo moja glina, moje platno - glavni materijal s kojim radim. U kombinaciji sa svjetlom i prostorom koji me dodatno motiviraju. Golotinja je sastavni dio moga rada - kada bi se model odlučio nositi odjeću - tada ne bih radio. Nisam za to. Ne pristajem na kompromis.  Zapravo je vrlo jednostavno.

Iskreno, uopće nisam koncentriran na golotinju, više na atmosferu koja vlada na snimanju, ali naravno, vidim utjecaj odjeće na svoju karijeru, budući da planiram razna modna snimanja u budućnosti. Tako da ćete vjerojatno još čuti za mene na raznim modnim portalima.

Imate diplomu u industrijskom dizajnu. Kako je to utjecalo na Vas? Inzistirate li na fuziji dizajna i čiste fotografije? Koji biste savjet dali mladim fotografima koji nastoje ostvariti karijeru? Iskustvo ili znanje?

Edukacija mi daje bazu za stvaranje. Danas mi industrijski dizajn nije u fokusu, ali volim se deklarirati kao dizajner. To je jednostavno dio mene. Dio moga stvaranja. Profesija - poput liječnika, filozofa, pravnika - dizajner jesi ili nisi.

To ti je duboko integrirano u osobnost - više ne znaš što je utjecaj čega. Studiranje dizajna duboko je utjecalo na moju osobnost jer sam u dugih sedam godina uspio shvatio tko sam ja i što preferiram. Za svakog novog fotografa, dizajnera i bilo koga tko se bavi kreativnošću - nađite se, otkrijte svoju osobnost. Ako niste inspirirani vizualnim, radite nešto drugo. Tehnika se lako nauči, ali talent je ono što imate ili nemate.

Zašto je BRUNSWICK nazvan GLAVNIM GRADOM BODY FOTOGRAFIJE? Što je toliko posebno u vezi Brunswicka? Što definira Vaš posao?

Moj stil definira čistoća i lišenost svakog utjecaja koji bi mi skrenuo pažnju s bitnog. Ovakvu sam izjavu (glavni grad body fotografije)uzeo kao vic zato što živim u malom gradiću u Njemačkoj u kojem nema tekstilne industrije, ali zato ne manjka ciljeva. Nadam se da ću uskoro početi raditi s velikanima akt fotografije, kao što su Andre Brito i Sylvie Blum.

Kada se osvrnete na modnu scenu, koga biste izdvojili kao inspiraciju? S kim biste rado surađivali? Koga biste rado vidjeli ispred svoga objektiva?

Toliko je osoba koje me inspiriraju. Kao fotografi, tu su Nick Knight i Peter Lindberg. Od dizajnera najviše volim Japance , naročito zbog cvjetnih motiva, ali obožavam i Garetha Pugha. Obožavam grafički, čisti dizajn. Od modela najviše bih izdvojio djevojke crne rase, ali i njemačku manekenku Nadju Auermann. Toliko je toga još neistraženo...

Koja je glavna razlika fotografije i mode? Jeste li možda upoznati s radom hrvatskih fotografa?

Nažalost, ne poznajem niti jednoga, ali uopće me to ne čudi jer smo svi u današnjem svijetu toliko umreženi da je podrijetlo postalo irelevantno. Otvoren sam za nova iskustva tako da bih rado pogledao rad kolega iz Hrvatske. Razlika fotografije i mode? Ima li je uopće? Mislim da sinergija fotografije i samog stila određenog dizajnera/brenda stvara konačni rezultat na obostrano zadovoljstvo. Moda je temelj, a fotografija je medij koji nosi zapis o tom temelju.

 

www.unscharf.de - na ovom linku možete pogledati sve fotografije Thorstena Jankowskog

Marko Banjavčić

Objavljeno: 30.07.2010. u 08:31

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p