SVJETSKA MODA

Maestralna Jacquemus kolekcija kao sinergija mode, umjetnosti i scenografije koja oduzima dah!

Revija koja je nadmašila baš sve!

Baš kada smo pomislili da Simon Jacquemus teško može nadmašiti 'Le Coup de Soleil' kolekciju, dogodi se upravo suprotno. Jučer je u Vexin Regional nacionalnom parku nedaleko od francuske prijestolnice predstavljena nova kolekcija simboličkog imena 'L’Amour'. Ovaj mladi dizajner koji je tek zakoračio u tridesete, bez imalo premca može stati bok uz bok već dobro poznatim imenima modne industrije, a sve zahvaljujući prepoznatljivim i autentičnim modnim vizijama koje donose neko novo viđenje mode, apsolutnu originalnost i kreativnost upakiranu u umjetnički prikaz koji nas iznova podsjeti da ne podilaženje modnom sustavu, nerijetko iznjedri najljepše modne priče.

Kao što već znamo, modna industrija zatekla se u nemilosrdnim raljama koronavirusa. Djelovati pametno, ali i brzo jedan je od ključnih zadataka svakog dizajnera ili modne kuće, a uspostava balansa između 'novog normalnog' i onoga što se očekuje, poprilično je zahtjevan zadatak. Jacquemus je jučerašnjom kolekcijom nadišao sve prepreke koje su se našle na putu te prikazao maestralnu kolekciju koja će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Za početak, sama scenografija pravo je umjetničko-konceptualno djelo koje nas odvodi u bajkovit svijet ugode i prisnosti, unatoč tome što je razmak između modela i publike velik. Ideja scenografije simbolizira bliskost i osjećaj povezanosti te je stvoren dojam ugodnog 'seoskog' ambijenta. Upravo u ovim izazovnim trenutcima, aludacija povezanosti ljudi potrebnija je no ikada, a usprkos tome što scenografski postav odgovara epidemiološkom mjerama, estetski gledano nimalo ne umanjuje vizualni doživljaj što nam samo potvrđuje da Jacquemus nevjerojatno dobro zna i može pomiriti svoju kreativu s aktualnim društvenim zbivanjima.


Lajtmotiv kolekcije je ljubav, jednostavnost i fluidnost. To nam potvrđuju i odjevni predmeti koji koketiraju s nenametljivim konstrukcijama i materijalima, no ipak ostavljaju dovoljno prostora za eksperimentiranje u okvirima prepoznatljivog Jacquemus modnog koda. Koncept svake kolekcije, pa tako i ove, baziran je na unikatnosti, stoga činjenica da će i iza ove recentno predstavljene, ostati velik broj komada o kojima će se pričati dovoljan je dokaz koji nam omogućava da Jacquemusa svrstamo među dizajnere koji grade nove modne puteve i postavljaju vlastita estetska pravila.

Muška i ženska kolekcija međusobno se savršeno nadopunjuju, a svaki look priča zasebnu, no šire gledano, unificiranu priču. Jacquemusovi žena i muškarac, samouvjerene su individue koje ne podliježu trenutku niti se vode univerzalnim pravilima. Vole naglašenu suptilnost koja osvaja nenametljivošću te u konačnici apsolutno dominira, kako idejom tako i izvedbom. Voluminoznost, korištenje različitih tekstura i detalja, kolekciji podaruju dinamiku i hibridnu estetiku koja spaja umjetnost, modu i odstupanje od bilo kakvih pravila. Nenametljivost i jednostavnost ambijenta i kolekcije, karakter i upečatljivost, samo su neki od načina na koje možemo opisati Jacquemusa i njegov rad te s velikim nestrpljenjem iščekivati nove modno-konceptualne čarolije.

Foto: Getty Images
Objavljeno: 17.07.2020. u 11:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p