SVJETSKA MODA

Majica koja je razljutila žene diljem planeta!

Print na majici pokrenuo žestoku feminističku debatu
Trophy 
Majica brenda Target koja na sebi nosi natpis "Trophy" našla se na žestokoj meti rasprava žena diljem planeta, a protiv iste pokrenuta je i online peticija u čijem je objašnjenu spomenuti odjevni predmet (inače namijenjen da bude dijelom svadbenog outfita mladenke) opisan kao "najodvratniji oblik seksizma koji potiče društvo da na ženu gleda kao stvar koju se može posjedovati, kupiti, prodati i osvojiti".
 
Iz stožera Targeta vjerojatno su smatrali kako će Trophy majica biti shvaćena kao zezancija, no čitava je priča ispala veliki fijasko, a na brend su se okomili brojni mediji i feminističke udruge koje apeliraju da se ista odmah odstrani iz prodaje te da se brend ispriča javnosti zbog degradiranja ženskog roda i svojih primitivnih stavova. U Targetu to očito nikoga previše ne dira jer je majica i dalje u prodaji i to za 12.99 dolara te u plus-size verziji za 14.99. 
 
"U engleskom se jeziku riječ trofej koristi za bilo koju stvar osvojenu u ratu, lovu, natjecanju te kao dokaz pobjede i premoći nad nekim drugim... Rado bih se ponašala kao da je ovakvo poimanje žene iza nas, no to očigledno nije tako uzmemo li u obzir da su milijuni žena i mladih djevojaka shvaćene kao trofeji rata, trgovanja ljudima ili pak silovanja," naglasila je pokretačica peticije te zaključuje kako "se riječ trofej ne bi smjela odnositi na osobe jer mi nismo stvari već- ljudska bića".
  
"Majica nije trebala nikoga vrijeđati. Mi smo je zamislili kao bezazlenu šalu i možemo vam reći kako je dosad dobila izrazito pozitivne komentare," oglasili su se iz Targeta s objašnjenjem te ostavili spornu majicu u prodaji unatoč tome što broj potpisnika peticije raste iz minute u minutu.
   
T.L.
Foto: Target
Objavljeno: 24.07.2015. u 10:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p