SVJETSKA MODA

Majice egipatske dizajnerice koje su osvojile i Vogue

Parodija na račun high end brendova

Nakon Boolenciage i Bacon Lettuce Tomato Cluba, koji su popularnost stekli parodirajući renomirane modne brendove, "pet minuta slave" osmjehnulo se i mladoj dizajnerici iz Kaira, Dani Frid, čije su "bezobrazne" majice osvojile čak i veliki Vogue za koji je nedavno dala intervju. 

“Keep the Snakes Away Unless They Gucci”, ”Fuck Dior Marry Prada”, "Rest in Prada", "Die for Dior" i "Not Chanel" samo su neki od natpisa na  Insta-worthy majicama egipatske dizajnerice za kojom je u vrlo kratkom roku poludio Instagram, ali i prestižni modni magazin poput Voguea koji je želio istražiti što se nalazi iza kreativnog Daninog stvaralaštva. Frid je Modnoj Bibliji objasnila kako njezina inspiracija većinom seže upravo iz nepovoljnog društvenog stanja koje vlada u Egiptu te toga kako se ono odražava na modu kroz odjeću koju si mladi mogu (ili ne mogu) priuštiti. Opsjednutost simbolima luksuza upravo je zato u Daninom fokusu te čini temelj njezine parodije kako na račun high end brendova pa tako i na račun društva koje ih slijepo obožava.

"Ovdje se, kao i drugdje u regiji, susrećemo s ekonomskim i političkim problemima, a moda je striktno povezana s odjećom koju nosimo. Kreiranje modnog brenda i postavljanje trendova bez ograničenja dvije su stvari koje je jako teško postići," objasnila je egipatska dizajnerica u intervjuu za Vogue, a koja na svom Instagram profilu, gdje objavljuje majice ukrašene floralnim motivima, bilježi već 22.000 pratitelja. U samo dva mjeseca otkako je pokrenula brend prodala je, kaže, suludi broj komada, a Instagram joj je jedina platforma za promociju i prodaju.

Premda je Frid pri kraju studija političkih znanosti, plan joj je nakon diplomiranja otići iz Kaira u Pariz gdje želi pokrenuti i proširiti svoj modni brend. Frid vjeruje kako će joj ova modna metropola omogućiti mnogo veće šanse za uspjeh od njezina rodnog grada koji, kaže, poprilično sputava kreativno djelovanje. Baš ju je iz tog razloga majka, i sama kreativka, oduvijek odgovarala od bavljenja sličnim tipom zanimanja. Dana, koja kao uzore navodi Ricka Owensa, Helmuta Langa i Riccarda Tiscija, govori kako ju u Kairu nitko ne razumije, ali je "sretna što postoji online svijet kojemu ništa ne mora objašnjavati". U eri Vetementsa načrčkanoj raznim logotipovima, uspjeh joj je zagarantiran!

T.L.
Foto: Instagram

Objavljeno: 11.07.2017. u 11:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p