SVJETSKA MODA

Majstori zanata u novom projektu

Dior Homme – više od gole industrije

Nešto se događa na muškoj modnoj sceni. Krivulja koja pokazuje najbolje muške kolekcije ponovno se okrenula u smjeru zanatlija iz kuće Dior Homme koji su, preuzimanjem od strane Kris Van Asscha, i primopredajom vlasti Hedi Slimana, došli u laganu krizu inspiracije koja se očitovala u nešto mirnijem stvaranju, lišenom stvaranja novih tendencija muške mode.

Budući je Hedi, kao zvijezda new wave  muškog odijevanja, koja je uspjela utjerati muškarca u znatno manje konfekcijske brojeve radi dobivanja na dramatici, ali i potrebitoj estetici, napustio svoje centralno mjesto radi bavljenja fotografijom, otvorio se prostor za nove projekte. Kris, kao potvrđen klasik oštrog reza, monokromne palete i apstrakcije, došao je na čelno mjesto modnog giganta od kojeg se očekivalo previše.

Nakon godina estetskog šepanja, traženja i kopanja po arhivima diorovskog odijevanja, Kris je uspio pronaći nišu koju je iskoristio ne bi li povratio DH na stare staze sjaja.

Usko crno odijelo - koje je u muškom svijetu pandan ženskoj crnoj haljinici koju ništa ne može zamijeniti - glavna je nit koja se provlači kroz sve DH kolekcije, dobivajući stanovite varijacije kroz igre volumenom ili krojem.

Dinamično, ali kruto, svježe, ali opet viđeno - Kris je opravdao dano mu povjerenje, naročito kroz posljednju DH proljeće/ljeto 2011 kolekciju, u kojoj je, uz zvukove soundtracka filma 2046,  na pistu izveo set odjevnih komada koji naprosto zadivljuju svojom snažnom izradom.

Od sako/jakne napravio je ogroman plašt kojeg lako možete omotati poput šala, dok je, umjesto tvrde muške cipele, modele obuo u crnu prozračnu sandalu na gustu crnu čarapu. Zvuči pomalo nemoguće, ali očito je toliko hrabar u razmišljanju kako će potaknuti muškarce na promjene.

Kulisa revije, odjevena u bijele plahte, naslućivala je kako će kreativci iz Diora pomesti konkurenciju jednostavnom elegancijom koje nedostaje na sceni. No, eleganciju smo dobili, ali u nimalo jednostavnom obliku.

Čak štoviše, pratiti apstrakciju kojom Kris ulazi u kroj pomalo je zbunjujuće, ujedno i zabavno. V izrez se vraća u proljeće - jači nego ikad - dok su kontrasti golog i ispunjenog u prvome planu.

Pred Vama je spread kolekcije kako biste dobili brzi pregled te ukoliko želite detaljnije pregledati kolekciju, fotografije potražite u galeriji!

 

 

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 09.07.2010. u 20:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p